Az ösztöndíj esetenként a kétmillió eurót is elérheti, ami alkalmat teremt a legígéretesebb tehetségek számára, hogy megvalósítsák elképzeléseiket az úttörő jellegű tudományos kutatások terén - áll a tanács közleményében, amely kiemeli, hogy ez az EKT eddigi legnagyobb hasonló ösztöndíjprogramja.

A kiválasztott projektek a témák széles skáláját ölelik fel, a földközi-tengeri térségbeli megújulóenergia-együttműködés társadalmi hatásaitól a lézeres hallókészülékeken át, az épületekben alkalmazandó optikai távérzékelési technológiákig - ismerteti közleményében az EKT.

"A legfontosabb európai prioritások közé tartozik, hogy forrásokat biztosítsunk a világszínvonalú felderítő kutatásokhoz és a tudósok következő generációjának támogatásához. Öt év alatt világszerte fogalommá vált az EKT-ösztöndíj, amelynek segítségével Európában tarthatjuk és Európába hívhatjuk a kiválók közül is a legkiválóbbakat" - nyilatkozott az ösztöndíjprogrammal kapcsolatban Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős uniós biztos.

Az EKT arról is beszámol, hogy az idén hatodával többen, több mint 4.700-an pályáztak az ösztöndíjra, a legtöbben műszaki és természettudományos szakterületről. Az Európai Kutatási Tanácsot 2007-ben hozta létre az Európai Unió.