Milliárdokat loptak az orosz katonai költségvetésből

Közel 4 milliárd dollárnyi összeggel károsították meg pazarlók és sikkasztók tavaly az orosz katonai költségvetést.
Barabás T. János, 2013. február 8. péntek, 10:02
Fotó: Napi.hu

A moszkvai legfelső számvevőszék megállapította, hogy 2012-ben a katonai költségvetés közel 117, milliárd rubele (3,9 milliárd dollár) veszett el pazarlás és sikkasztás következtében - írta a RIA Novosztyi hírügynökség. A jelentésről Viktor Zavarzin, a duma védelmi bizottságának elnökhelyettese tájékoztatta az újságírókat.

A veszteségek legnagyobb részét, 2,3 milliárd dollárnyit a túlköltekezés okozta, ennyivel lépték túl a vállalkozók a szerződésekben meghatározott árakat, amelyeket elvben szigorúan tartaniuk kellett volna. Ebből az összegből 114 millió dollárt sikerült visszaszerezni. A bizottság tagjai úgy vélik, a helyzeten szigorúbb ellenőrzéssel lehet segíteni, különösen az outsourcing területén. Alekszandr Tarnajev, a védelmi bizottság tagja példaként a csapatok élelmiszer-ellátásáról a védelmi minisztériumnak a Vojentorg vállalattal kötött tavalyi szerződéseit, és a Vojentorgnak a beszállítóival kötött szerződéseit hozta fel, amelyek között 672,7 millió rubeles különbséget (22 millió dollár) talált a számvevőszék.

A veszteségek másik nagy okozója a korrupció - amit nem biztos, hogy jogosan választott el a jelentés a "pazarlástól", amelyekben ugyancsak jelentős szerepe lehetett az illetékesek megvesztegetésének. Azonban volt tavaly elég "tisztán" korrupciós ügy is a fegyveres erők háza táján, sorra robbantak ki a botrányok. A minisztérium tulajdonát képező ingatlanokkal elkövetett, 130 millió dolláros csalásba belebukott az ország első civil hadügyminisztere, Anatolij Szergyukov is. A sikkasztók azonban nem csak a hadsereg ilyen perifériáin tevékenyek - a rendőrség a napokban jelentette be, hogy lelepleztek egy 2008 óta folytatott sikkasztás-sorozatot a stratégiai rakétaerőknél.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2013.02.08 12:10

Közel 4 milliárd dollárnyi összeggel károsították meg pazarlók és sikkasztók tavaly az orosz katonai költségvetést.
Oroszország állítólag 4,6 mrd dollár értékű államkötvényt vesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html