Milliárdokat pumpál Putyin a hadiiparba

Az orosz kormány mellett működő katonai-ipari bizottság azt javasolja, hogy jövőre 1109 milliárd rubelt (35 milliárd dollár) fordítson az ország védelmi kiadásokra - nyilatkozta Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettes a RIA Novosztyinak.
NAPI, 2009. augusztus 27. csütörtök, 10:40

Ez nagyobb a 2009-esnél, bár az idei költekezés is átlépte az 1000 milliárdos határt. A jövő évi kiadásokon belül 104 milliárd rubelre növelnék a katonatisztek lakásprogramjára fordított összeget és az idei 332 milliárdról 470 milliárdra emelnék a fegyverekre, berendezésekre és a meglévő eszközök karbantartására fordított kiadásokat.

Vlagyimir Putyin kormányfő a nukleáris arzenál fenntartását és fejlesztését, a rakétaegységek és az űrben telepített rendszerek javítását, továbbá a hadsereg irányítási, kommunikációs és hírszerzési képességeinek erősítését jelölte meg a legfőbb feladatokként.

A múlt heti moszkvai légi bemutató jó alkalmat kínált arra, hogy a miniszterelnök ledorongolja az orosz repülőgépgyártás vezetőit. Mint mondta, az érintett cégek egyesítésével létrehozott egyesített repülőgépgyártó vállalat fegyelmezetlenül tevékenykedik, rossz szerződéseket köt és indokolatlanul költségesen termel, mert gyenge a munkavállalói termelékenysége.

Ennek ellenére a hadsereg több mint 60 korszerű Szuhoj vadászbombázó vásárlásáról állapodott meg a híres repülőgépek gyártójával, amivel 2015-ig összesen 80 milliárd rubel értékű biztos megrendelést nyújt a vállalatnak.

Emellett a kormány 3,2 milliárd rubeles tőkeinjekciót is ad a Szuhojnak, továbbá gondolkodik azon, hogy 15 milliárd rubellel feltőkésítse a MiG repülőgépgyártót. Az Iljusin gépek gyártója több mint 70 megrendelést gyűjtött be, és az orosz légierő hatmilliárd rubel értékben vásárolt repülőgépekről indítható rakétákat.

HOZZÁSZÓLÁSOK