Milliárdokat vesztett Izrael a gázai kalandon

Csaknem felére zuhant tavaly Izraelben a közvetlen külföldi tőkebefektetések összege a gázai harcok miatt.
Barabás T. János, 2015. június 26. péntek, 13:38
Fotó: Reuters

Az ENSZ szakosított szervezete, az UNCTAD legújabb jelentése szerint a 2013-as 10,5 milliárd euró után 46 százalékkal, 4,8 milliárd euróra zuhant Izraelben a közvetlen külföldi tőkebefektetések összege. Még negatívabb a kép, ha figyelembe vesszük, hogy 2013-ban még 11,8 milliárd dollárt fektettek be külföldiek Izraelben.

A tavaly külföldön eszközölt izraeli befektetések 15 százalékkal csökkentek, 4,2 milliárdról 3,5 milliárd euróra. A jelentés szerzői szerint a visszaesés oka elsősorban a gázai hadműveletek és az azokat ellenző nemzetközi bojkott volt - írta az Ynet News.

A hét hetes hadművelet mintegy 200 millió euróba került az izraeli hadseregnek, emellett a palesztin rakétatámadások elriasztották a turistákat és visszafogták a fogyasztást a hadműveleti területtel szomszédos körzetekben.

Az FDI visszaesése azonban nem csak Izraelt sújtotta - a jelentés szerint a világon tavaly eszközölt közvetlen külföldi tőkebefektetések összege 1,23 ezer milliárd dollár volt, 16 százalékkal kevesebb a 2013-asnál és 23 százalékkal maradt el a várttól.

HOZZÁSZÓLÁSOK