Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mihail Prohorov orosz milliárdos megveszi régi üzlet- és oligarcha-társa, Szulejman Kerimov 21,75 százalékos, többségi részvénypakettjét a világ legnagyobb kálisó-bányatársaságában, az Uralkaliban. A moszkvai rádió úgy értesült, hogy Putyin elnök személyesen adta áldását az ügyletre. Az üzlet - amelynek részleteit bizalmasnak minősítették - az orosz csoportot 20 milliárd dollárra értékeli, a hétfői árfolyamon számolva a pakett értéke 3,5 milliárd dollár, de a hírek szerint Kerimov legalább 4,35 milliárdot kér érte.

Már a bejelentés előtt a múlt héten megkötésének reményében több mint 2 százalékot, most a hírre 2,6 százalékot emelkedett a társaság részvényeinek árfolyama, mert a piac bízik benne, hogy ezzel a lépéssel sikerül helyreállítani a jó viszonyt a Belaruszkalival, amellyel korábban legális árkartelt alkotott a kulcsfontosságú műtrágya-alapanyag exportálására - írta a Reuters. Júliusban azonban az Uralkali megdöbbentette az árupiacokat azzal, hogy felmondta ezt az együttműködést, ami a mélybe küldte a kálisó árát a világpiacon. Ez óriási csapást mért Belaruszra, amely költségvetési bevételének 20 százalékát adta a Belaruszkali exportja.

Minszk a vezetőihez és kémregényekhez méltó választ adott erre a lépésre: a belarusz kormányfő tárgyalásokra hívta meg az ügyben Vlagyiszlav Baumgartnert, az Uralkali vezérigazgatóját, s a megbeszélés után letartóztatták. Hivatallal való visszaéléssel vádolva egy hónapig a KGB börtönében tartották, majd házi őrizetbe helyezték. A Navyni belarusz hírügynökség jelentése szerint a vádat kiegészítették sikkasztással, és azóta is házi őrizetben tartják. A hatóságok távollétében büntető eljárást indítottak az Uralkali többségi tulajdonosa, Kerimov ellen is.

A mostani többségi tulajdonosváltástól azért remélik a vihar csillapodását, mert ez volt Alekszandr Lukasenko belarusz államfő egyik nyilvános követelése, miután azzal vádolta Kerimovot, hogy jelentős, becslések szerint több mint 100 millió dolláros gazdasági kárt okozott országának. Az ügyletet megkönnyíti, hogy Kerimov és Prohorov hosszú évek óta jó kapcsolatban vannak, több vállalkozásban is voltak üzlettársak, nyilván ezért nyerhetett a pakettért folytatott versenyben, amelybe több oligarcha is bekapcsolódott, köztük Vlagyimir Kogan, Vlagyimir Putyin elnök szövetségese, és Arkagyik Rotenberg, az államfő egykori judó partnere. Mivel az üzletet egymáshoz közelálló személyek kötik, van esély arra, hogy az részben részvénycserés legyen - bár Prohorov nincs erre rászorulva, hiszen vagyona már meghaladja a 18 milliárd dollárt, és mivel idén adta el a Polyus Goldban birtokolt részvényeit 3,6 milliárd dollárért, készpénze is van bőven. Az elemzők többsége úgy véli, hogy a hat hónapon belül az Uralkali és a Belaruszkali bejelenti, hogy Svájcban Szojuzkali néven a "kimúlt" kartell helyett létrehoznak egy új kereskedő társaságot, így visszaállítva a kartellt.