Samer Massud, a közép-angliai Huddersfield lakója nyolc éven át szenvedett rossz fogai miatt - írja a kisváros internetes portálja. A szerencsétlen embernek 16 rossz fogát kellett volna kihúzni, majd beültetéssel helyettesíteni, ami több mint 20 ezer fontba (hétmillió forint) került volna egy magánfogásznál. A páciens nem engedhette meg magának ezt a kiadást. Felmerült a lehetőség, hogy az állami egészségügyi szolgáltatást (NHS) vegye igénybe, de fogorvosa lebeszélte erről.

Miután elege lett a kínlódásból úgy döntött, szétnéz az interneten más lehetőségek után kutatva. Gyorsan felfedezte, hogy a szükséges kezelést a egy budapesti klinikán fél áron, kevesebb mint tízezer fontért megkaphatja. Elutazott a kelet-közép-európai országba, és - pestiesen szólva - kikezeltette magát.

Több ezer páciens

Samer az egyike annak a több ezer embernek, aki úgy keres magának egészségügyi ellátást a világhálón, mintha tévét vásárolna - mondja Pratik Shah, a fogászai turizmussal foglalkozó Dentafly alapítója. Tapasztalataik szerint Yorkshire térségéből, ahol a Magyarországon meggyógyult páciens is lakik, az átlagosnál többen indulnak külföldre orvosi kezelésre, mivel az NHS nem fizeti a fogbeültetést, a helyi magánorvosok pedig drágák.

Szakértők szerint az ilyen esetek rávilágítanak az állami fogorvosi ellátás gyenge színvonalára, de felveti azt a kérdést is, hogy érdemes-e Magyarországra utazni a kezelésekre. Ha ugyanis utólagos komplikációk merülnek fel, akkor vissza kell menni, ami megdrágíthatja a dolgot.

Sima ügy

Dantafly vezetője úgy véli, hogy mindenkinek mérlegelnie kell a költségeket. A magyar ellátások legalább olyan biztonságosak és sikeresek, mint a britek, viszont 70 százalékkal olcsóbbak. A magyar orvosok specializálódtak a különböző kezelésekre, ezért jól begyakorolt, rutineljárások keretében gyógyítják pácienseiket. Emellett sok nagy magyar klinika elő- és utókezeléssel, illetve konzultációval foglalkozó rendelőt nyitott Nagy-Britanniában.

A szigetország nettó betegküldő: 2010-ben 63 ezer brit utazott külföldre kezelésre, míg 52 ezren érkeztek oda. Az évi tíz százalék körüli növekedés miatt mostanra az előbbi szám 85 ezerre emelkedett. Becslések szerint 15-20 ezren utaznak Magyarországra fogorvosi kezelésre.