A Roszsztat központi statisztikai hivatal most nyilvánosságra hozott jelentése szerint az idei év első kilenc hónapjában 2,3 millióval, 20,3 millióra emelkedett a hivatalos szegénységi szint alatt élők száma, vagyis azoké, akik havonta kevesebb mint 9 662 rubelből (140 dollár) kénytelenek megélni.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a recesszióban felgyorsult a társadalom elszegényedése, a nyomorgók arányának növekedése a tavalyi azonos időszak 12,6 százalékáról 14,1 százalékra ment fel - írta a The Moscow Times. Összességében a lakosság mintegy 16 százaléka élt a szegénységi vonal alatt.

A szegények legszegényebbikéinek megsegítésére az orosz kormány jegyrendszer bevezetését tervezi: 240 milliárd rubelt (3,6 milliárd dollár) fordítana az országos élelmiszerjegy-programra, ami az amerikai gyakorlatra emlékeztetve 15-16 millió embernek nyújtana plusz támogatást, a nyomorszinten élőkön kívül munkanélkülieknek is. Mint a RIA Novosztyinak Viktor Jevtuhov kereskedelmi miniszterhelyettes elmondta, ez személyenként 15 ezer rubelnyi (225 dollár) élelmiszer-segélyt jelent, ami azonban nem származhat importból.