Az amerikai szövetségi törvényhozás 534 tagja közül 2012-ben 268-an rendelkeztek 1 millió dolláros vagy annál nagyobb magánvagyonnal. Egy évvel korábban ez "csak" 257 szenátorra és képviselőre, a kongresszus 48 százalékára volt igaz.

A CRP szerint a fejlemény vízválasztó jelentőségű egy olyan időszakban, amikor a kongresszus két háza olyan témákat vitat meg, mint a munkanélküli segély, az élelmiszer-utalványok, a minimálbér vagy az adórendszer átalakításának kérdése.

Az intézet igazgatója, Sheila Krumholz rámutatott: az adatok azt tükrözik, hogy az amerikai választási rendszerben a jelölteknek egy pénzügyi szempontból életképes kampány folytatásához jelentős anyagi forrásokhoz kell tudniuk hozzáférniük, és a legeredményesebb adománygyűjtők éppen azok a politikusok, akik maguk is a tehetősek köreihez tartoznak.

A kongresszus leggazdagabb tagja a republikánus Darrell Issa, akinek a vagyona 464 millió dollár (több mint 101 milliárd forint) volt. Ez alapvetően a politikus autóriasztó-vállalkozásából származott.

Egy átlagos amerikai képviselő vagyona 896 ezer dollár (csaknem 220 millió forint), egy szenátoré pedig 2,7 millió dollár (csaknem 600 millió forint) volt 2012-ben. A CPR által mért középértékeket tekintve az alsóházban a demokraták, a szenátusban pedig a republikánusok voltak módosabbak.