Milliomosok irányítják az USA-t

Az Egyesült Államok fennállása óta most először fordul elő, hogy a kongresszus tagjainak több mint fele milliomos - közölték pénteken amerikai napilapok a Center for Responsive Politics (CRP) washingtoni kutatóintézet adataira hivatkozva.
MTI, 2014. január 10. péntek, 19:00
Fotó: Napi.hu

Az amerikai szövetségi törvényhozás 534 tagja közül 2012-ben 268-an rendelkeztek 1 millió dolláros vagy annál nagyobb magánvagyonnal. Egy évvel korábban ez "csak" 257 szenátorra és képviselőre, a kongresszus 48 százalékára volt igaz.

A CRP szerint a fejlemény vízválasztó jelentőségű egy olyan időszakban, amikor a kongresszus két háza olyan témákat vitat meg, mint a munkanélküli segély, az élelmiszer-utalványok, a minimálbér vagy az adórendszer átalakításának kérdése.

Az intézet igazgatója, Sheila Krumholz rámutatott: az adatok azt tükrözik, hogy az amerikai választási rendszerben a jelölteknek egy pénzügyi szempontból életképes kampány folytatásához jelentős anyagi forrásokhoz kell tudniuk hozzáférniük, és a legeredményesebb adománygyűjtők éppen azok a politikusok, akik maguk is a tehetősek köreihez tartoznak.

A kongresszus leggazdagabb tagja a republikánus Darrell Issa, akinek a vagyona 464 millió dollár (több mint 101 milliárd forint) volt. Ez alapvetően a politikus autóriasztó-vállalkozásából származott.

Egy átlagos amerikai képviselő vagyona 896 ezer dollár (csaknem 220 millió forint), egy szenátoré pedig 2,7 millió dollár (csaknem 600 millió forint) volt 2012-ben. A CPR által mért középértékeket tekintve az alsóházban a demokraták, a szenátusban pedig a republikánusok voltak módosabbak.

usa
HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Superyankee, 2014.01.11 02:06

Jot nevettem ezen a cikken hiszen az USA-ban manapsag 1 millio mar nem nagy penz. New York korul valamint New Jersey allam nagy reszen egyszeru munkas emberek is 300-600 ezres hazakban laknak. 1 millio dollar (220 millio forint) Magyarorszagon persze csodalatos osszeg, ott ahol videki hazak mar 3-5 millioert mennek, pesti "menos" lakasok pedig 25-30 millioert (azelott 35-55 ert). Na de az a leszegenyedett, letopisodott Orbanisztan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.01.10 20:49

...maga az offshoros Háttérhatalom...,ébredj Yenki!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html