Milliónyi szellemépület kísérti a spanyol gazdaságot

Elemzők szerint egészséges gazdasági környezetben is három évbe telne a jelenleg gazdátlan lakóingatlanok eladása Spanyolországban.
NAPI, 2010. szeptember 16. csütörtök, 10:28
Fotó:

Mintegy 1,5 millió befejezetlen, illetve eladatlan épület található Spanyolországban, a kipukkadóban lévő ingtlanlufi a következő évekre aláaknázhatja a spanyol gazdaság növekedését - olvasható a Wall Street Journal cikkében. Jó példa erre a Torre Lugano nevű épület - a legmagasabb lakótorony az országban -, amely korábban határtalan luxust ígért a vásárlóknak - a valóság azonban máshogy fest.

A cikk szerint a parkolóház beázik, a szennyvíz elönti a lakásokat, a tulajdonosok 28,2 millió euróra perlik ezek miatt a kivitelezőt. A torony kiváló bizonyíték arra a szakadékra, ami a spanyol gazdaság "álmai" és a valóság között húzódik, a korábbi időszakot nem véletlenül nevezik úgy a spanyolok, hogy "amikor még azt gondoltuk, hogy gazdagok vagyunk" - írja a lap.

Elemzők szerint még egy egészséges piacon is legalább három évig tartana, amíg a jelenlegi eladatlan lakásmennyiség gazdára találna - ez az idő több mint háromszor hosszabb az amerikai piacok legmélyebb pontján tapasztaltnál. A spanyol gazdaság egészének pedig még ennél is hosszabb időre lesz szüksége a talpra álláshoz - a 20 százalékos munkanélküliség és a kormányzati megszorító intézkedések következtében a fogyasztás beindulására még biztosan nem kell számítani.

A régi prosperitás emlékeként áll üresen (több millió eurós hitellel a háta mögött) egy repülőtér Ciudad Real közelében, Zaragozában pedig egy ipari park került hasonló helyzetbe - sorolja az írás.

HOZZÁSZÓLÁSOK