A kínai internet használók száma - már 668 millióan vannak a kínai internet hálózati információs központ legújabb, júniusi adata szerint - óriási teret enged a csalóknak - a pekingi Legal Daily adatai szerint a kiberbűnözés 2011-2014 között évi több mint 30 százalékkal növekedett.

Míg 2011-ben mintegy 100 ezer online csalást követtek el, számuk tavaly már 400 ezerre emelkedett. A közbiztonsági minisztérium közölte, hogy 2014-ben az ezek által okozott kár összege meghaladta a 10 milliárd jüant (1,57 milliárd dollár), és a szakértők úgy látják, egyre szervezettebbek az illegális online tevékenységek. Mind gyakoribb célpontok a mobiltelefonok használói, közel 200 millióra csapott le ártalmas szoftver.

A Tercent web portál legújabb éves jelentése szerint az online adatbázisok ellen növekvő támadások lehetővé teszik a csalóknak a személyes adatokhoz való fokozottabb hozzájutást, amelyek segítségével könnyebben találják meg és érik el célpontjaikat. Különösen veszélyesek a tömegesen hamisított számlanyitások, amelyek törvényi szabályozása sem kielégítő.