BUX

Milyen lesz a görög csomag?

A görög kormány megállapodott európai partnereivel abban, hogy odahaza "nemzeti reformtervre" van szükség a gazdaság sok évtizedes problémáinak leküzdése végett, ám ez nem jelenti azt, hogy a kormány hajlandó "összeütközésbe kerülni" a lakossággal külföldi parancsra - közölte vasárnapi tévényilatkozatában a görög kormány szóvivője.

MTI-Eco, 2015. február 15. vasárnap, 13:30

"Készen állunk megvitatni egyes kiváltságokat (a munka- és a nyugdíjügyekben), de nem kerülünk szembe a társadalommal" - mondta Gabriel Szakellaridisz.

A 2010 óta két nemzetközi mentőprogrammal megsegített Görögország kormánya két hete adósságcserét kért a külföldi intézményi hitelezőktől, ami az adósságot nem csökkentené, de az adósságszolgálat költségét mérsékelné, ugyanakkor megkezdte a nemzetközi programok feltételéül szabott költségvetési takarékosság enyhítését. Az EU/IMF-mentőprogram futamideje február végén lejár, és utána a görög kormány nem akarja az Európai Bizottság és az IMF állandó felügyeletének, ellenőrzésének folytatását sem. Az euróövezeti partnerekkel egyelőre nem sikerült megállapodni a rendezésben, de a tárgyalások hétfőn folytatódnak.