Hamar lehűtötték a kedélyeket a szakértők azt követően, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia együttműködésének hírére felizzott a világ olajpiaca - derült ki a CNBC összeállításából. A világ két legnagyobb olajtermelője közös közleményt adott ki hétfőn bejelentve, hogy összehangoltan lépnének fel az olajárak stabilizálása érdekében.

A két olajpiaci elefánt a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 pekingi csúcstalálkozóján állt a nyilvánosság elé. Mint mondták, felállítanak egy csoportot azzal a feladattal, hogy kövesse nyomon az olajpiaci fejleményeket, és tegyen javaslatot az árak stabilizálását szolgáló intézkedésekre.

Halvány

Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter szerényen történelminek minősítette a bejelentés pillanatát, és célzást tett a kitermelés befagyasztásának lehetőségére. Ez az a kérdés, amelyről rengeteget vitatkoznak, de eddig lényegében minden érintett ország elzárkózott attól, hogy ez ügyben tegyen is valamit.

Árupiaci szakértők szerint a bejelentés rövid távon felhajthatja az árakat, megcélozva az 50 dollár hordós szintet is, ám a mélyebb együttműködésnek igen-igen halovány az esélye. A "befagyasztás" szó ismételgetésének semmit sem jelent - jelentette ki kategorikusan Eugen Winberg, a Commerzbank árupiaci kutatásokkal foglalkozó részlegének vezetője.

Soha

Ugyanez a helyzet Oroszország és Szaúd-Arábia együttműködésével - tette hozzá. Ennek semmi esélye! Puszta szócséplés arról beszélni, hogy két ilyen piaci versenytárs, amely "ősellensége" egymásnak valaha kooperálni fog egymással.

Ez viszont azt sejteti, hogy az olajárak - és ezzel a benzinárak is - nyomás alatt maradnak az őszi hónapokban. Az orosz-szaúdi bejelentés után két százalékkal ugrottak meg az olajárjegyzések, elérve a 45,40 dollár/hordós szintet, bár a szokásosnál kisebb mennyiségek forogtak a piacon, miután az amerikai kereskedők a Labor Day ünnepnap miatt nem voltak a "fedélzeten".

Semmi

A sajtótájékoztatón semmilyen jelentős kezdeményezést nem jelentettek be. Újra csak az derült ki, hogy a nagy olajtermelő országok képesek "feldumálni" egy időre a piaci árakat anélkül, hogy bármit tennének - fejtegette Ole Hansen, a SaxoBank árupiaci stratégiájáért felelős vezetője

A szakértő ezért arra számít, hogy minden visszacsúszik a korábbi szintjére, párhuzamosan azzal, ahogy kiderül, hogy semmi sincs a várakozások erősítése mögött.

Ostobák

Miután a szaúdi kitermelés napi 10,7 millió hordóval a csillagos eget ostromolja és az oroszok technikailag képtelenek visszafogni a kútjaikat (mert a zord természeti környezetben nem tudnák újraindítani azokat), a piaci szereplői egyszerűen ostobák, hogy beveszik azt a szöveget, amelyet a két ország képviselői hétfőn nyomtak - teszi hozzá az elemző.

Még ha ezek ketten meg is egyeznének, kérdés, hogyan tudnák rávenni az együttműködésre az OPEC többi országát. Számos hiábavaló kísérletet tettek ennek érdekében. Szaúd-Arábai minden erejével őrzi piaci részesedését, ezért kizárt, hogy egyoldalúan - vagy akár Oroszországgal együtt - belemenne kitermelése korlátozásába.

Az év elején a szaúdiak mellett Oroszország, Katar, Venezuela és - legfőképpen - Irán sem ment bele a korlátozásba.