BUX

Mind nagyobb az esély az újabb recesszióra

Az előző negyedévi becslésnek a duplájára, 30 százalékra nőtt az esélye annak, hogy az Egyesült Államok újabb recesszióba süllyedhet - közölte 39 vezető közgazdász előrejelzésit átlagolva a USA Today hétfőn.

MTI-Eco, 2011. augusztus 15. hétfő, 18:14

A lap által megkérdezett szakemberek szerint ha sikerül is elkerülni az újabb válságot, jövőre az amerikai gazdaság várhatóan mindössze 2,5 százalékkal növekszik majd, ami jelentős visszalépés az áprilisban jósolt 3,1 százalékhoz képest. A gazdaságnak legkevesebb 3 százalékkal kell növekednie ahhoz, hogy a jelentősebben csökkenjen a munkanélküliség. A közgazdászok szerint a munkanélküliségi ráta a jelenlegi 9,1 százalékról a jövő év közepére csak 8,8 százalékra csökken majd, szemben a korábban becsült 8,2 százalékkal.

A borúlátó jóslatok alig néhány héttel az után láttak napvilágot, hogy szakértők az olajárak csökkenése és a japán földrengés által megszakított autóalkatrész-utánpótlás helyreállása után erős második félévet jósoltak. A kiskereskedelem júliusban négy hónap óta a legjobb forgalmat érte el.

Mindez azonban még az előtt történt, hogy Európában több országra kiterjedtek a pénzügyi válsággal kapcsolatos aggodalmak, hogy az amerikai kormány 1 százalék alá csökkentette a 2011-es első félévi növekedéssel kapcsolatos előrejelzését, és hogy a S&P leminősítette az Egyesült Államokat. Az amerikai fogyasztói bizalom augusztusban 1980 óta nem látott mélységekbe süllyedt.

Több közgazdász szerint az amerikai gazdaság alapjai stabilak, a legnagyobb gondot a bizalmi válság okozza. A megkérdezett szakértők egyharmada szerint a Federal Reserve a következő fél év során újabb gazdaságélénkítési intézkedéseket hoz, például azzal, hogy állami kötvények vásárlásával még lejjebb szorítja a kamatokat, és ösztönzi a részvényvásárlást.