Minden eddiginél durvább jóslat érkezett

Van olyan szakértői csapat, amely szerint hordónként 10 dollárig csökkenhet a fekete arany ára, mielőtt megkezdődnek a kereslet és kínálat egyensúlyának helyreállása. Az eddigi legalacsonyabb előrejelzést, a 20 dolláros árat is sokan túlságosan merésznek tartották.
Napi.hu, 2016. január 12. kedd, 19:12

Minden nap rekordot dönt az olaj árcsökkenése: kedden a hordónként 30 dolláros szintet célozta meg a fekete arany, amivel 12 éve nem látott mélységbe hanyatlott - jelentette a Reuters. Az elemzők egymás után viszik lejjebb az árzuhanás aljára vonatkozó várakozásaikat - a 20 dollár/hordós ár, ami korábban hihetetlenül alacsonynak tűnt, ma már nem az.

Bő tíz nap alatt idén eddig 16 százalékkal mérséklődött az olaj ára elsősorban a piaci túlkínálat miatt. A hanyatláshoz hozzájárulnak a kínai gazdaság gyengülésével kapcsolatos spekulációk, illetve az ázsiai óriás tőzsdéin kialakult felfordulás. Végül a dollár erősödése is ránehezedik a piacra, ami megdrágítja az olajvásárlást mindazoknak, akiknek ehhez át kell váltaniuk devizájukat.

Nem látni az alját

Az áresés folytatódását váró hangulat erősödött - foglalja össze a lényeget Brenda Kelly, a London Capital Group tőketársaság elemzője. A Brent ára kedden 30,43 dollár/hordóig csúszott vissza, majd kicsit korrigált. Ilyen mélységben utoljára 2004 áprilisában járt az ár. Az amerikai WTI 30,41 dolláron fogott padlót egyelőre, ami 2003 decembere óta nem látott mélypont.

A tőzsdei adatok szerint a WTI-re kötött short üzletek - ezek azok az adásvételek, amelyekkel a termék áresése esetén keresnek a befektetők - rekordmagasságba nőttek. Eszerint tehát sok kereskedő az olajár további szánkázására számít.

Zakatol a kitermelés

Miközben - részben a kínai bizonytalanság miatt - a fekete arany iránti kereslet törékeny, a kitermelés zakatol. Irak, az OPEC második legnagyobb termelője rekordszintre, havonta 3,63 millió hordóra akarja növelni a déli olajtermináljairól induló exportját februárban - tudta meg a Reuters ágazati forrásokból. A kartell egyes tagállamait annyira megrémítette ez a perspektíva, hogy rendkívüli OPEC-ülést akarnak összehívatni az első negyedévben.

A Barclays, a Macquarie, a Bank of America Merrill Lynch, a Standard Chartered és a Société Generale is lefelé módosította a napokban 2016-os olajár-előrejelzését. A legalacsonyabb szintet a Standard Chartered jósolja. Eszerint rövid időre hordónként 10 dollárig eshet a fekete arany ára, mielőtt a befektetők úgy gondolják, hogy ami sok, az sok (pontosabban, ami kevés, az kevés).

Elhullik a cégek fele

Előállt egy prognózissal Fadel Gheit, az Oppenheimer & Co. vezető olaj- és gázipari elemzője is. Eszerint az amerikai olajtermelők fele csődbe megy, mielőtt a piac visszanyeri egyensúlyát. A szakértő szerint a jelenlegi mélységekhez képest 50-100 százalékkal drágulhat a fekete arany, azaz az olajár 60 dollár/hordó körül stabilizálódhat.

Gheit úgy látja, hogy az olajpala-kitermeléssel foglalkozó vállalkozások fele akkor sem lenne képes nyereségesen tevékenykedni, ha ez az 50-60 dolláros szint beállna, ugyanis a költségeiket csak az fedezné, ha hordónként 70 dollárba kerülne a fekete arany. A jelenlegi szinten még a nagyoknak, az ExxonMobilnak és a Chevronnak is meg kell gondolnia, hogy van-e elég pénze osztalékot fizetni a részvényeseinek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2016.01.13 15:34

@zsolt5:
Van igazság abban amit a hisztiről írsz.
Az olaj árában azonban a hiszti csak egy tényező. Konkrét tény, hogy jelenleg túl sok olajat visznek a termelők a piacra. Az is tény, hogy nem hogy csökkenne ez a mennyiség, még növekedésére is nagy az esély, hiszen egymással is elkezdtek versenyezni.
Az lehet, hogy az alacsony árak miatt a termelés is elkezd csökkenni egyszer. Most azonban az látszik valószínűbbnek, hogy az árversenyben esetleg kieső kitermelők helyére tülekednek a többi versenyző.
A szaudiak kiengedték a szellemet a palackból... szerencsére...
Most egy esetleges kartell árban az oroszokkal és az irániakkal kellene megállapodniuk. Mindeközben az utóbbiakkal defacto háborúban állnak. Ha az irániak bevétele emelkedik, az ellenségeinek lesz nagyobb mozgástere.

Az esetleges adókorrekcióról meg én is írtam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zsolt5, 2016.01.13 13:26

ez mar a tipikus hiszterias idoszak. Valoszinuleg, ha meg tobb ilyen elorejelzes jon, akkor hamarosan megtalalja az olaj az aljat. Altalaban amikor az elemzok elkezdik mar nagyon vad elorejelzeseiket kozolni, akkor kozel a vege az adott trendnek. Amikor tavaly 12k korul volt a dax mindenki vetelt javasolt, mert ez mar meg sem fog allni 15k-ig... aztan amikor bezuhant 9,3-ig, akkor mindenki eladast javasolt, mert ez mar nem all meg 8k-ig.... Na, az olajnal ugyanez a helyzet. mindig ezeket a vegpontokat kell keresni es kesziteni a puskaport a beszallora. Persze ez nem jelenti, hogy ne lehetne az olaj eppen 20-25 Dollar, de amikor mar extrem szintek jonnek, akkor tutira veheto a kozelgo fordulat. Kinek lenne meg jo a 10 dolcsis szint?? Igaz, hogy a novekvo kitermelessel probaljak korrigalni a csokkeno arakat, de azert ez a mostani szint lassan mar a szaudiaknak is fajdalmas, akkor megvarnak meg, amig ennek is a harmadara olvad az ar?? szerintem hamarosan beavatkoznak es a felpattano bizony heves lehet. Ami inkabb fajo az a teny, hogy az orszagok vezetoi most valoban jo eszkozzel rendelkeznek az adoemelesre es sajnos hasznalni is fogjak. Aztan majd mindenki csodalkozik, hogy ugyanannal az olaj arszintnel mint tavaly jovore mar az uzemanyag 5-10 %-al dragabb lesz. Szep uj vilag, egyrol szol csak a tortenet, hogyan tudjak az orszagok lehuzni megjobban az adofizetoket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.01.13 12:58

@na4:
Azért az hogy perpill versenyképtelen, nem azt jelenti hogy annyi neki, a dolgok mindig változnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.01.13 12:48

@na4:
Ez szerintem nem annyira egyértelmű.
Az adók elég magasak ahhoz, hogy egy határnál jobban ne csökkenjenek a fosszilis, ezen belül elsősorban a szénhidrogén alapú energiahordozók árai. Ráadásul az adókat lehet emelni. Ez szerintem be is fog előbb-utóbb következni. Ha csökken az adótartalma a világpiaci árak változása miatt a fogyasztói árnak, akkor az állam bevételei is csökkennek. Figyelembe véve a nagyságrendet ez nem kevés összeg. Tudom, hogy az adó egy része nem %-ban van meghatározva, de az ÁFA a fogyasztói ár függvénye.
Az adóbevételek pótlására valószínűbb a hajlandóság, mint a kiadások csökkentésére, mi lenne alkalmasabb pillanat a fix adótartalom növelésére, mint amikor az árak amúgy lefelé mennek?
A másik, hogy normális országokban az alternatív, vagy zöld energia előállítását támogatja az állam, vagy az energiatakarékosságot, energiahatékonyságot ösztönzi. Mondjuk ebben is elég unortodox Magyarország, de azt sem állítanám, hogy nincs ilyen. Még akkor sem, ha nem illik a képbe a rezsicsökkentés nevezetű öntökönlövés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2016.01.13 12:11

A zöld energiának annyi. Versenyképtelen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html