Minden eddiginél nagyobb, 72 célpontot elérő, éveken át tartó internetes hadjáratról adott számot a McAfee informatikai biztonsági cég, az áldozatok között van az ENSZ és számos állam, illetve vállalat. A McAfee feltételezése szerint egy "állami szereplő" van a támadássorozat mögött. A cég nem mond ennél közelebbit, de a Reutersnek nyilatkozó biztonsági szakértők biztosra veszik, hogy Kínáról van szó. A virtuális térben zajló háborúban lyukat ütöttek az USA, Tajvan, India, Dél-Korea, Vietnam és Kanada, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN), a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Doppingellenes Világszövetség, továbbá a katonai szállítók és a technológiai cégek hálózati védelmén.

Az ENSZ genfi titkárságának informatikai rendszerén 2008-tól kezdve közel két éven át élősködtek a behatolók, szépen csendben átlapozva a titkos információkat tartalmazó dokumentumok tömegét. A helyzet hasonló más szervezetek és vállalatok esetén is: a kalózok a néhány hónapos betörésektől kezdve a hosszú megszállásig számos formában fosztogatták áldozataikat. Hogy a megszerzett információkkal mi lett, azt senki sem tudja, de például a lemásolt árajánlatokat, pályázati anyagokat minden bizonnyal felhasználták szerződések megkötése előtt, kiütve a versenytársakat a nyeregből, a technológiai dokumentációk segítségével pedig termékeket koppinthattak le. A McAfee szakértőit csak az lepte meg, milyen vakmerőek a kiber háború agresszorai, sem a célpontok kiválasztásával, sem a megszerzendő információk tartalmával kapcsolatban nem voltak gátlásaik. A cég szakértői úgy látják, vállalatokat és kormányokat erőszakoltak meg és fosztogattak napról napra, éveken át.

A McAfee márciusban szerzett tudomást a titokban zajló háborúról, amikor szakértői egy még 2009-ben lefoglalt, az amerikai védelmi minisztérium szállítói ellen indított támadásokban használt szerver komputer átvizsgálása a során új nyomokra bukkantak. A leghosszabb, 28 hónapon át tartó agressziót a NOB egyik meg nem nevezett ázsiai tagországa szenvedte el. Ez is mutatja, hogy ebben a titkos háborúban szellemi tulajdonuk példátlan vagyonvesztését szenvedek el a lerohant szervezetek. A fosztogatás kiterjedtsége a McAfee szerint nagyon ijesztő.

Jim Lewis, a Center for Strategic and International Studies elemzője, akinek szakterülete a virtuális a tér kutatása, Kínát tartja a legvalószínűbb agresszornak, miután a feltárt célpontok megtámadása elsősorban Peking érdekében állhatott. A 2008-as olimpia előtt a NOB és nemzeti olimpiai bizottságok estek a kémkedők áldozatául, Tajvant, az egyik fő áldozatot, pedig hagyományosan a szárazföldi anyaország elszakadt, renegát tartományának tartják. Szóba jöhetne még Oroszország, de a bizonyítékok inkább Kína felé mutatnak - tette hozzá a Reutersnek nyilatkozva.

Az ENSZ tud a támadásról, és vizsgálatot indított, az érintett amerikai hivatalok és cégek nem kommentálják a hírt. A tajvani illetékes nem tud a McAfee kutatási eredményeiről és állítja, hogy az elmúlt években nem törték fel az ország kormányhivatalainak rendszereit. Vijay Mukhi, indiai informatikai biztonsági szakértő úgy véli, hogy a dél-ázsiai országok különösen kitettek a nagy szomszéd kiber támadásainak, mivel Kínához képest kőkorszaki szinten állnak a virtuális tér meghódításában. Gyerekjáték egy hackernek betörni bármelyik indiai állami intézmény számítástechnikai rendszerébe - mondja, hozzátéve, hogy tapasztalatai szerint Kína az elmúlt években fokozatosan a virtuális világ domináns hatalmává vált.