Neelie Kroes leszögezte, hogy az idejétmúlt szabályozás kárt okoz az európai vállalatoknak és fogyasztóknak egyaránt. Elmondta, uniós szinten a legfrissebb idevágó jogszabály a 2001-ben elfogadott szerzői jogi irányelv, amely 1998-as bizottsági ajánlásokra épül. Emlékezetett arra, hogy Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója akkor 14 éves volt, nem létezett sem a közösségi portál, sem a YouTube, ahová ma másodpercenként egy órányi videót töltenek fel a felhasználók.

A biztos beszédében átláthatóbb jogi szabályozás kialakítását sürgette, mert úgy véli, Európa ezen a téren minden egyes nappal egyre jobban lemarad. "Hogyan várhatjuk el az európai vállalatoktól, hogy sikeresek legyenek, ha a gyakorlatban 27 különféle szabályozással kell szembe nézniük, még akkor is, ha elvileg ezek egy közös európai alapra épülnek? Hogyan várhatjuk el tőlük, hogy felvegyék a versenyt olyan amerikai versenytársakkal, akik könnyedén juttatják el szolgáltatásaikat, termékeiket több százmillió fogyasztóhoz?" - tette fel a kérdést.

Neelie Kroes úgy látja, a szerzői jogi szabályozások miatt gyakran az Európai Unió határain belül sem lehet szabadon és törvényesen mp3-as formátumban zenéket vásárolni, de hozzátette, az átláthatóbb szabályozás a tudomány területén is elősegítheti a fejlődést. "Minden egyes nap, amíg tétlenkedünk, lemaradunk. A fogyasztók arról, hogy könnyen és törvényesen jussanak kedvenc termékeikhez. Az alkotók új piacoktól, újításoktól és új lehetőségektől esnek el" - fejtette ki Neelie Kroes, aki úgy véli, hogy mindez pénzben mérhető gazdasági kárt is okoz.

"Ez a veszteség ma is látható. Elszalasztott lehetőségek, elakadt remek ötletek formájában, és abban a dicsőségben és a haszonban, amely nem európai, hanem amerikai vállalatoknak jut" - jelentette ki a biztos, aki szerint ez a helyzet napról napra romlik, és Európa a jelenlegi gazdasági helyzetben ezt nem engedheti meg magának.