Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A novemberben elvégzett felmérés, amely a fedél nélkül élők számát, egészségügyi helyzetét és szociális körülményeit is feltérképezte, az első ilyen jellegű adatgyűjtés volt Pozsony és Szlovákia történetében. A hajléktalanszámlás adatai szerint a félmilliós Pozsonyban jelenleg legalább 2100 ember él fedél nélkül.

Darina Ondrusová, a felmérés projektjének vezetője az MTI kérdésere elmondta: ez a szám Pozsony összlakosságához viszonyítva hasonló arányt mutat mint a környező országok nagyobb városaiban, de jelentősen alacsonyabb, mint a hajléktalanok számáról a velük foglalkozó civil szervezetek által eddig közzétett 3-5 ezer fős becslések.

A felmérés készítői szerint a különbség nem a számlálás pontatlanságát vagy a hajléktalanok számának csökkenését jelzi, hanem annak tudható be, hogy a felmérésből - annak módszeréből adódóan - kimaradt a hajléktalanok két, számszerűen jelentős csoportja, azok akik ideiglenesen fizetős szállásokon, illetve éjszakánként a városon kívüli ingatlanokban húzzák meg magukat.

A felmérés során gyűjtött adatokból egyebek mellett kiderült, hogy a Pozsonyban élő hajléktalanok kétharmada férfi, 13,8 százalékuk gyerekkorú, legtöbbjük (az összes hajléktalan 41,3 százaléka) a 25 és 49 év közötti korosztály tagja, ötödük pedig nyugdíjas korú, azaz 65 évesnél idősebb. A pozsonyi hajléktalanok közel harmada több mint tíz éve került az utcára, ugyanakkor közel tíz százalék az aránya azoknak, akik az utóbbi egy évben váltak hajléktalanná.

A felmérés során arról is kérdezték a hajléktalanokat, miben szenvednek leginkább hiányt, illetve mire lenne leginkább szükségük a helyzetük rendezésére. Az előbbi esetben a megkérdezettek túlnyomó többsége a kielégítő egészségügyi ellátás hiányát panaszolta, utóbbi kérdésre pedig a megfizethető lakhatás és a munkavállalás lehetőségének megteremtését jelölték meg a legtöbben.

A hozzáférhető és anyagilag is elérhető lakhatás megteremtését jelölte meg a hajléktalanság visszaszorításának eszközéül Nina Benová, az Árral szemben (Proti prúdu) nevű civil szervezet képviselője is, aki szerint állami szerepvállalással, szociális lakások létrehozásával kellene javítani az utcán élők helyzetén, mivel a pozsonyi hajléktalanszállások összesen alig 240 ember befogadására alkalmasak.

Ivo Nesrovnal, Pozsony főpolgármestere úgy vélekedett: a probléma orvoslásához átfogó reformra, az anyagi források és a jogi szabályozások újragondolására van szükség. Ennek keretében Pozsony 2017-es költségvetésében fél millió eurót (mintegy 157 millió forint) különítettek el a hajléktalanok ellátására. Az MTI kérdésére hozzátette: ez az összeg érezhetően magasabb mint az előző években volt, és a megemelt keretet jelentős részben az érintettek szociális ellátásának javítására szánják.