A közleményt azt követően tették közzé, hogy a Standard & Poor's negatív kihatású megfigyelés alá vette tizenöt euróövezeti tagállam, köztük a lehetséges legjobb, "AAA" besorolású Németország és Franciaország hosszú távú szuverén adósosztályzatait.

"Franciaország és Németország tudomásul vette, hogy a Standard & Poor's kilátásába helyezte az eurózóna több tagállama adósosztályzatának felülvizsgálatát. Franciaország és Németország megerősíti, hogy a ma közösen megfogalmazott javaslatok lehetővé teszik az eurózóna kormányzásának megszilárdítását annak érdekében, hogy helyreálljon a stabilitás, a versenyképesség és a növekedés" - olvasható a párizsi kommünikében.

Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár alig néhány órája Párizsban tartott közös sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy teljes köztük az egyetértés az Európai Unió alapszerződése módosításának kérdésében. Jelezték azt is, hogy készen állnak - márciusi hatállyal - egy új szerződésre is az eurózóna 17 tagállamával, amely nyitva áll minden olyan uniós állam előtt is, amely csatlakozni szeretne.

Hétfő esti közleményükben Párizs és Berlin azt is leszögezte, hogy "teljesen szolidárisak, és megerősítik azon szándékukat, hogy minden szükséges intézkedést megtesznek, partnereikkel és az európai intézményekkel együtt az eurózóna stabilitásának érdekében".

A világ legnagyobb hitelminősítője hétfőn késő este Londonban közölte: Németország, Belgium, Hollandia, Ausztria, Finnország és Luxemburg lehetséges legjobb, "AAA" osztályzata legfeljebb egy fokozattal, a többi eurótagállam államadós-besorolásai legfeljebb két fokozattal romolhatnak.