A Creditreform hitelinformációs szolgáltató társaság csütörtökön ismertetett adatai szerint az adósságtörlesztési kötelezettségeket nem, vagy csak nagy nehézségekkel teljesítők aránya a felnőtt lakosságban 9,5 százalékra emelkedett a tavalyi 9,1 százalékról. A 82 milliós országban így már 6,5 millió embernek okoz gondot az adósságtörlesztés.

A felmérés szerint tízből legalább egy német úgy érzi, hogy a pénzügyi kötelezettségek túlzottan megterhelik, és minden harmadik embernek okoznak lelki problémát, stresszt az adósságok. 

A problémás adósok száma ugyan a vártnál kevésbé emelkedett - főként a kedvező munkaerőpiaci folyamatoknak, a viszonylag alacsony munkanélküliségnek köszönhetően -, a következő években azonban nem várható jelentős javulás, egyebek között a tervezett kormányzati megszorítások miatt - áll az elemzésben. 

Az adósságok szorításába elsősorban a munkahely elvesztése miatt kerülnek a németek, de a nyugdíj-előtakarékosságra és az egészség megőrzésére fordított kiadások, valamint a lakhatási költségek is szűkítik a törlesztési lehetőségeket. 

A Creditreform szerint különösen veszélyeztetett a 20-29 év közötti korosztály, amelyben már így is átlagon felüli, 10,75 százalékos a túlzottan eladósodottak aránya, a világméretű gazdasági válság enyhülése pedig még inkább növeli a hitelfelvételi hajlandóságot.