BUX
41002

Minden várakozást felülmúlt a terméshozam Romániában

Minden korábbi előrejelzésnél jobb terméshozamot értek el idén a romániai gazdák, augusztus közepéig mind a betakarított gabona, mind a zöldségfélék mennyisége messze felülmúlta a korábbi előrejelzéseket - derül ki a mezőgazdasági tárca (MADR) legfrissebb adataiból.

Túrós-Bense Levente, 2011. augusztus 16. kedd, 16:50

A mintegy 1955 millió hektáron learatott búza mennyisége meghaladta a 7127 millió tonnát, ami 30 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest és több mint 6 százalékkal múlja felül az MADR korábbi prognózisát is. Augusztus 10-ig a búzatermő területek mintegy 99 százalékán végeztek az aratással, a hektáronkénti hozam a korábban becsült 3394 kilogrammhoz képest 3645 kilogramm volt. A malomipari cégek egy tonna búzáért jelenleg 195 eurót fizetnek, a kereskedők 170 euróért veszik tonnáját a jó minőségű gabonának. A jó időjárásnak köszönhetően a várakozásokhoz képest 15 százalékkal több, 758 tonnát meghaladó olajrepce került a magtárakba, az átlagos terméshozam meghaladta a hektáronkénti 1985 kilogrammot.

Őszi árpát valamivel több, mint 198 ezer hektáron vetetettek, a learatott mennyiség - 7 százalékkal felülmúlva az előrejelzéseket - 712,6 ezer tonnát összesített. Az idén betakarított rekordmennyiségű gabona - piaci szereplők szerint - minőségben is messze meghaladja a tavalyit, ezért betakarított haszonnövények összértéke várhatóan elérheti a 10-12 milliárd eurót.

Importzöldség árasztja el a román piacot

A MARD becslései szerint az idei zöldségmennyiség várhatóan eléri majd a 3,49 millió tonnát, ami 11 százalékos növekedést jelentene az előző év azonos időszakához képest. Bizakodásra ad okot, hogy az év első felében több mint 81 ezer tonna paradicsom termett országszerte miközben a tavalyi termés mennyisége alig haladta meg a 68,5 ezer tonnát. Fehérkáposztából 89,8 ezer tonna, gyökeres növényekből pedig közel 22,8 ezer tonna termett.

Az agrártárca felmérése alapján úgy tűnik idén kevesebb gyümölcs terem, országos szinten ugyanis mindössze 1,385 millió tonnát várnak, miközben a tavalyi gyümölcstermés 1,394 millió tonnát összesített. A jó minőségű termés ellenére a helyi gazdáknak egyáltalán nem könnyű a terményeiket értékesíteni, a nagy mennyiségben importált elsősorban török és argentin zöldségeket és gyümölcsöket ugyanis dömpingáron kínálják a piacokon. Hivatalos adatok szerint Románia az év első öt hónapjában 242,8 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt importált 104,4 millió euró értékben.

A kivitel ez idő alatt alig haladta meg a 11,6 ezer tonnát, az elsősorban az orosz, az ukrán és a moldovai piacra exportált zöldség és gyümölcs értéke 6 millió euró volt. Romániaszerte összesen 395 ezer hektáron folyik kertgazdálkodás, amelyből 235 hektáron zöldséget, 159,5 ezer hektáron gyümölcsöt termesztenek. A minisztérium szerint az egy főre eső gyümölcsfogyasztás Romániában alig haladja meg a 70 kilogrammot éves szinten, miközben az uniós átlag 10-100 kilogramm.