Mindenfelé csapkodnak a Brexit-villámok

Egymás után érkeznek a hírek arról, hogyan érinti a vállalatokat Nagy-Britannia távozása az EU-ból. A szigetország számos cége létszámstopot rendelt el, a fapados légitársaságok forgalmuk hanyatlására számítanak, a bankok borítékolják lépéseiket.
Napi.hu, 2016. június 27. hétfő, 14:09
Fotó: Reuters

A brit cégvezetők szakmai szervezete, az Institute of Directors (IoD) ezer tagját kérdezte meg arról, mit vár azt követően, hogy a brit szavazók úgy döntöttek, kiléptetik országukat az Európai Unióból - jelentette a BBC. A válaszadók negyede azt nyilatkozta, hogy létszámstopot vezet be cégénél.

A vállalatvezetők harmada a korábbi ütemben folytatja az új emberek felvételét, a megkérdezettek öt százalékánál leépítés lesz. A menedzserek közel kétharmada úgy látja, hogy a Brexit káros hatást fog gyakorolni üzletére.

Be fognak tartani

A cégvezetők nagyon-nagyon aggódnak, közel felük attól tart, hogy az EU tagállamai be fognak tartani a kivált Nagy-Britanniának - fejtegette a BBC-nek Simon Walker, az IoD igazgatója.

Walker úgy véli, hogy akik a Leave-re szavaztak, azok nem voltak tisztában azzal az alkotmányos és gazdasági káosszal, amit a kilépés okoz. Szervezete tagjainak fele úgy látja, hogy vállalata nem lesz képes folytatni tevékenységét, mintha mi sem történt volna.

Nem lesz baj - baj lesz

A rövid távú bizonytalanság elmúlása után Nagy-Britannia jobb helyzetben lesz a világgazdaságban, miután megszabadul az uniós szabályozástól - mondta a hét végén Gerard Lyons, a Netwealth vagyonkezelő cég vezető stratégája, a Brexit-kampány arca, Boris Johnson tory politikus volt tanácsadója.

A szintén konzervatív Philip Hammond külügyminiszter, aki a Remain mellett kampányolt, ezzel szemben úgy látja, hogy országának mindenáron az egységes európai piac részének kell maradnia. Katasztrófa lenne ha ez a kapcsolat, amely 40 éven át formálta a brit gazdaságot megszakadna.

Zuhanórepülés

Az EasyJet, Európa második legnagyobb fapados légtársasága bejelentette, hogy forgalma és ezzel bevétele csökkenésére számít a nyáron. A cég részvényei ezt követően 15 százalékot vesztettek értékükből.

A Ryanair - az Erste elemzőinek összesítése szerint - 800 millióról 900 millió euróra emeli részvény-visszavásárlási programjának keretösszegét, hogy elkerülje papírjai durva értékvesztését. A cég a pénteket 10 százalékos mínusszal zárta.

A Telefonica elhalasztja Telxius leányvállalata tőzsdére vitelét. Erre visszatérhetnek, ha a piacok megnyugodtak.

A Foxtons ingatlanközvetítő cég vezetősége a jó évkezdet után halovány folytatást vár a népszavazás miatt. Az ingatlan-adásvételt terhelő új illeték bevezetése okozta visszaesés után aligha tér vissza kereslet az év második felében, mint azt korábban várták. A cég részvényei 20 százalékkal zuhantak.

Fenyegetőző bankok

A BBC hét végi értesülése szerint a HSBC beváltva korábbi fenyegetését ezer emberét telepíti át Londonból Párizsba, ha a szigetország nem lesz az egységes európai piac része. (Csak azon az áron maradhat, hogy továbbra is befizet a közös költségvetésbe és garantálja a munkaerő szabad áramlását - a szerk.)

Ugyanez a helyzet a Morgan Stanleynél, amely 2000 állást költöztethet el a brit fővárosból - jelentette a BBC hétfőn az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

teuton, 2016.06.27 21:05

@Papuska54: Okoskodni kivülröl könnyü!, a kibicnek semmi sem draga! Remelem a velemenyed alatamasztasara milliokert vettel angol reszvenyeket!?Es veuszettel vele 1 nap alatt 10-20%-ot... En aranyat vettem es 1 nap alatt 8-10%-ot kerestem vele...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2016.06.27 15:29

@Papuska54: "Sem Svájc sem Norvégia nem tag, mégis jó a gazdasági kapcsolat. Mindenkinek az az érdeke, hogy ne fájjon annyira és ezt meg is fogják oldani! A riogatás felesleges!"

Valóban, és korábban sem voltak tagok, tehát az ők, valóban nem nyomnak a latban semmit! Viszont az Angolok lépése, mint EU tag már nem ennyire egyértelmű, hiszen azokat az előnyöket a kilépéssel automatikusan elvesztették, amelyek ezidáig megillették őket! Az EU jelenlegi célja, csak az lehet, hogy olyanok maradjanak benn a szövetségben, akik valóban közös EU-t akarnak, közös gazdálkodással, közös szemlélettel, közös egységes törvényekkel, amelyek valóban egy egységes közösség erejével tudja védeni a saját érdekeit!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Milcsi88, 2016.06.27 15:26

Az Eu óriási dilemma előtt áll: nagyon szoros kapcsolatot lehetővé tévő megállapodásokat kötnek a britekkel (pl.Svájc, Norvégia) ez felvetheti más EU-s országokban is azt a gondolatot,h kilépünk, és úgy kötünk mi is egyezményeket.... ha a briteknek lehetett,akkor nekünk is lehessen....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Papuska54, 2016.06.27 15:07

Teljesen felesleges a pánikkeltés! Biztos, hogy lesznek következmények, de közel sem ilyen súlyosak. Sem Svájc sem Norvégia nem tag, mégis jó a gazdasági kapcsolat. Mindenkinek az az érdeke, hogy ne fájjon annyira és ezt meg is fogják oldani! A riogatás felesleges!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html