Mindenki harca mindenki ellen: Putyin rémálmot vizionált

Vlagyimir Putyin orosz államfő szerint a világon korábban kialakult feszültségeket fokozta a koronavírus-járvány, ami - hasonlóan a közel száz évvel ezelőtti történésekhez - vészes következményekkel járhat a nemzetközi kapcsolatokban.
Komócsin Sándor, 2021. január 27. szerda, 15:19
Fotó: Getty Images

Vlagyimir Putyin orosz államfő arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány felerősítette a világon korábban kialakult gondokat és egyensúlytalanságokat, ami eljuthat arra pontra, hogy a nemzetek a "mindenki harca mindenki ellen" szabálya alapján egymásnak esnek - tudósított a CNBC az orosz elnök megszólalásáról, amely a davosi Világgazdasági Fórum idejére időzített internetes távkonferencián hangzott el.

Putyin beszéde nem szerepelt a tervek között, de mint annyi más ország vezetője, például Angela Merkel német kancellár, természetesen szót kapott.

A koronavírus-járvány jelentős kihívássá vált az emberiséggel szemben, felgyorsította a korábban kezdődött strukturális változásokat - utalt az orosz elnök a világgazdaságban folyó átrendeződésekre, főként Kína felemelkedésére. Ezzel növeli a feszültségeket - folytatta Putyin, párhuzamot vonva azokkal a folyamatokkal, amelyek az 1920-as és 1930-as években lezajlottak. A válság növeli a szociális konfliktusokat, a jobb- és baloldali radikalizmust, a populizmust és erőszakosabbá teszi a belpolitikai küzdelmeket.

Mindez hat a nemzetközi kapcsolatokra, instabilabbá, kiszámíthatatlanabbá téve azokat. A 20. században a hasonló folyamatok végül elvezettek a második világháborúhoz. Egy ilyen forró konfliktus szerencsére ma elképzelhetetlen, mert az emberi civilizáció végét jelentené, ám a helyzet ellenőrizhetetlenné válhat, ha nem teszünk valamit ennek megelőzésére - fejtegette az orosz államfő. A globális együttműködés a globális "mindenki harca mindenki ellen" állapotába fordulhat át. Ez a hagyományos értékek és az emberi szabadság lerombolásához vezetne.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lan691, 2021.01.28 06:06

Az hogy egy világháború elképzelhetetlen, mert a civilizáció véget jelentené egy olyan érv amit az előző világháború előtt is ismételgettek, mégis kitört. Egyébként igaza van mint ahogy a müncheni biztonságpolitikai konferencián elmondott beszéde és nagyjából megvalósult az az követő években.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ittott, 2021.01.27 16:49

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html