Mindenki az ír bankok veszteségeitől retteg

Egy Barclays által készített jelentés szerint az ország pénzügyi szektorának további gyengülése esetén külső mentőövre lehet szüksége Írországnak, ami után kisebb pánik bontakozott ki az ír államkötvények piacán, az ECB is beavatkozott – a hivatalos források azonban cáfolnak.
Kasnyik Márton, 2010. szeptember 17. péntek, 17:34
Fotó:

Meredeken esni kezdett az ír államkötvények árfolyama, miután a Barclays Capital jelentése szerint elképzelhető, hogy a bankok további veszteségei esetén külső pénzügyi segítséghez kell folyamodnia Írországnak.

A hozamszint 0,5 százalékponttal 3,63 százalékra ugrott a nagy ijedtségben, ami kiváltotta az Európai Központi Bank intervencióját is. Az ír félelmek miatt azonban gyengült az euró a dollárral szemben, és az európai tőzsdék is mínuszba fordultak.

Az ír pénzügyminisztérium közleményében sietett reagálni, miszerint alaptalan feltételezés a külső segítségről szóló spekuláció, a Barclays jelentése ugyanis tárgyi tévedéseken alapul. Az IMF szóvivője útján közölte, hogy Írország várhatóan nem szorul rá a Nemzetközi Valutaalap segítségének igénybe vételére.

A Financial Times által megszólaltott elemzők szerint az ír kötvénypiaci minipániknak semmi köze ahhoz, hogy az ország miniszterelnöke, Brian Cowen a napokban alkoholbotrányba keveredett - egy rádióinterjúban egyesek szerint részegen, mások szerint másnaposan nyilatkozott az államférfi.

HOZZÁSZÓLÁSOK