Meredeken esni kezdett az ír államkötvények árfolyama, miután a Barclays Capital jelentése szerint elképzelhető, hogy a bankok további veszteségei esetén külső pénzügyi segítséghez kell folyamodnia Írországnak.

A hozamszint 0,5 százalékponttal 3,63 százalékra ugrott a nagy ijedtségben, ami kiváltotta az Európai Központi Bank intervencióját is. Az ír félelmek miatt azonban gyengült az euró a dollárral szemben, és az európai tőzsdék is mínuszba fordultak.

Az ír pénzügyminisztérium közleményében sietett reagálni, miszerint alaptalan feltételezés a külső segítségről szóló spekuláció, a Barclays jelentése ugyanis tárgyi tévedéseken alapul. Az IMF szóvivője útján közölte, hogy Írország várhatóan nem szorul rá a Nemzetközi Valutaalap segítségének igénybe vételére.

A Financial Times által megszólaltott elemzők szerint az ír kötvénypiaci minipániknak semmi köze ahhoz, hogy az ország miniszterelnöke, Brian Cowen a napokban alkoholbotrányba keveredett – egy rádióinterjúban egyesek szerint részegen, mások szerint másnaposan nyilatkozott az államférfi.