Szembemenve a nemzetközi erőfeszítésekkel Macedónia adóparadicsommá akar válni - úgy tűnik, nem gondolva arra, hogy ez ellentétes uniós csatlakozási terveivel. A skopjei kormány ettől azt várja, hogy gazdag vállalatok helyezik majd át székhelyüket Macedóniába, növelve annak költségvetési bevételeit és munkahelyeket teremtve a pénzügyi és a jogi szférában - írta a Balkan Insight.

A pénzügyi szakértők üdvözölték Nikola Gruevski miniszterelnök tervét, ami egy lépéssel közelebb került a megvalósításhoz, amikor a parlament a napokban megszavazta azt az alkotmánymódosítási csomagot, amely egyebek mellett utat nyit ilyen zónák létrehozásához. Az ügy felgyorsítása érdekében a kormány külön törvényjavaslatot készít elő.

Azonban nem mindenki ért egyet az ötlettel. Bár Gruevski hangsúlyozta, hogy a terv megvalósítása nem vonz majd bűnözői pénzeket az országba, ezzel a szakértők nem értenek egyet. Éppen attól tartanak, hogy az ország bűnözők és terroristák pénzmosodájává válhat, ahogy ez más adóparadicsomokban is történt. A kormányfő úgy képzeli, ezt megakadályozhatják azzal, hogy a kijelölt 10-20 hektáros nemzetközi pénzügyi zónában az amerikai, brit vagy német szabályokat alkalmazzák, az ide települőknek csak adó- és egyéb kedvezményeket kínálnának.