Mindenki másképp csinálja: Macedónia adóparadicsom lesz

A skopjei kormány adóparadicsommá akarja tenni Macedóniát, hogy ezzel segítse a büdzsé bevételeit és a munkahelyteremtést.
Napi.hu, 2014. július 18. péntek, 15:46
Fotó: Napi.hu

Szembemenve a nemzetközi erőfeszítésekkel Macedónia adóparadicsommá akar válni - úgy tűnik, nem gondolva arra, hogy ez ellentétes uniós csatlakozási terveivel. A skopjei kormány ettől azt várja, hogy gazdag vállalatok helyezik majd át székhelyüket Macedóniába, növelve annak költségvetési bevételeit és munkahelyeket teremtve a pénzügyi és a jogi szférában - írta a Balkan Insight.

A pénzügyi szakértők üdvözölték Nikola Gruevski miniszterelnök tervét, ami egy lépéssel közelebb került a megvalósításhoz, amikor a parlament a napokban megszavazta azt az alkotmánymódosítási csomagot, amely egyebek mellett utat nyit ilyen zónák létrehozásához. Az ügy felgyorsítása érdekében a kormány külön törvényjavaslatot készít elő.

Azonban nem mindenki ért egyet az ötlettel. Bár Gruevski hangsúlyozta, hogy a terv megvalósítása nem vonz majd bűnözői pénzeket az országba, ezzel a szakértők nem értenek egyet. Éppen attól tartanak, hogy az ország bűnözők és terroristák pénzmosodájává válhat, ahogy ez más adóparadicsomokban is történt. A kormányfő úgy képzeli, ezt megakadályozhatják azzal, hogy a kijelölt 10-20 hektáros nemzetközi pénzügyi zónában az amerikai, brit vagy német szabályokat alkalmazzák, az ide települőknek csak adó- és egyéb kedvezményeket kínálnának.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

anttikufar, 2014.07.18 17:28

..ez mennyire vág majd egybe az uniós jogokkal .????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html