Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni Brent kőolaj ára 2009 májusa, a pénzügyi válság mélye óta nem látott szintre csökkent kedden, mivel a líbiai szállítások akadozása nem volt képes tartósan felülírni a kitartó túlkínálat keltette befektetői aggodalmakat - jelentette a Reuters. Az újabb lejtmenetet csak az amerikai készlet csökkenéséről érkező hír tudta megállítani.

A Brent hordójának ára 56,74 dollárra csökkent, majd visszakorrigált 57,20-ra. Az észak-amerikai WTI szabvány 52,70 dollárral érte el mélypontját, majd hajszálnyival 53 dollár fölé drágult. Az 53 dollár alatti szint is negatív csúcs 2009 májusa óta.

Argentin remények

Az olajárak csökkenésének köszönhetően Argentínának 2015-ben csak nettó 5,6 milliárd dollárt kell fizetnie az országba bevitt energiahordozókért. Ez 16 százalékkal kevesebb az ideinél. A csökkenés érezhetően javítja az ország fizetési mérlegét, ami jó hír az argentin állam hitelezőinek is. A latin-amerikai ország olajat és földgázt importál, mivel saját termelése folyamatosan mérséklődik, miközben a fogyasztás emelkedik. A Buenos Aires-i kormány sokat vár a Vaca Muerta palaolajmező kitermelésétől. Az amerikai Chevron, a malajziai Petronas és a brit-holland Shell jelenleg naponta 35 ezer hordó olajat hoz a felszínre a Vaca Muertán.

Semmi jele annak, hogy az OPEC csökkentené a kitermelését - foglalja össze a helyzet lényegét ken Hasegawa, a tokiói Newedge brókercég árupiaci kereskedője. Szerinte a Brent ára 55 dollár/hordóra, a WTI-é pedig 50 dollár/hordóra csökken a jövő év elején. Tao Wang, a Reuters technikai elemzője az áralakulás matematikai mintája alapján kicsivel 55 dollár alá várja az előbbit, illetve 52,10-re az utóbbit.

Mi van a szütyőben?

A befektetők és a kereskedők elsősorban az amerikai készletek alakulását figyelik. Az USA-ban hetente ad becslést erre vonatkozóan több egymástól független szervezet is. Ha vártnál kisebb tartalékról érkezne hír, az felfelé tolhatná az olajárat - szögezi le a nyilvánvalót Michael McCarthy, a sydneyi CMC Markets befektetési szolgáltató cég piaci stratégája.

A hét első napjaiban némi támaszt adott az olajárnak, hogy Líbiában a polgárháború miatt elakadt az fekete arany kivitele több kikötőből. Az észak-afrikai országból naponta 128 ezer hordóval kevesebb került a világpiacra. Líbia nem kiemelkedően nagy olajtermelő, de az ottani gondok is el tudnak indítani egy kisebb rallyt - fejtegette McCarthy.