Mindenki nyugodjon le, újra olcsóbb lehet a benzin

A pénzügyi válság dereka óta nem látott alacsony szintre esett az olaj világpiaci ára annak ellenére, hogy a líbiai szállítások akadoznak. Az elemzők további hanyatlásra számítanak, ami - ha a forint nem gyengül tovább - a magyar benzinárakban is megmutatkozhat.
Napi.hu, 2014. december 30. kedd, 14:44
Fotó: Napi.hu

A londoni Brent kőolaj ára 2009 májusa, a pénzügyi válság mélye óta nem látott szintre csökkent kedden, mivel a líbiai szállítások akadozása nem volt képes tartósan felülírni a kitartó túlkínálat keltette befektetői aggodalmakat - jelentette a Reuters. Az újabb lejtmenetet csak az amerikai készlet csökkenéséről érkező hír tudta megállítani.

A Brent hordójának ára 56,74 dollárra csökkent, majd visszakorrigált 57,20-ra. Az észak-amerikai WTI szabvány 52,70 dollárral érte el mélypontját, majd hajszálnyival 53 dollár fölé drágult. Az 53 dollár alatti szint is negatív csúcs 2009 májusa óta.

Szerdán emel a Mol
A jó ideje tartó árcsökkenés egyelőre megtorpanni látszik: a Mol szerdától bruttó 3 forinttal emeli a 95-ös benzin, 2 forinttal pedig a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát.

Semmi jele annak, hogy az OPEC csökkentené a kitermelését - foglalja össze a helyzet lényegét ken Hasegawa, a tokiói Newedge brókercég árupiaci kereskedője. Szerinte a Brent ára 55 dollár/hordóra, a WTI-é pedig 50 dollár/hordóra csökken a jövő év elején. Tao Wang, a Reuters technikai elemzője az áralakulás matematikai mintája alapján kicsivel 55 dollár alá várja az előbbit, illetve 52,10-re az utóbbit.

Mi van a szütyőben?

A befektetők és a kereskedők elsősorban az amerikai készletek alakulását figyelik. Az USA-ban hetente ad becslést erre vonatkozóan több egymástól független szervezet is. Ha vártnál kisebb tartalékról érkezne hír, az felfelé tolhatná az olajárat - szögezi le a nyilvánvalót Michael McCarthy, a sydneyi CMC Markets befektetési szolgáltató cég piaci stratégája.

A hét első napjaiban némi támaszt adott az olajárnak, hogy Líbiában a polgárháború miatt elakadt az fekete arany kivitele több kikötőből. Az észak-afrikai országból naponta 128 ezer hordóval kevesebb került a világpiacra. Líbia nem kiemelkedően nagy olajtermelő, de az ottani gondok is el tudnak indítani egy kisebb rallyt - fejtegette McCarthy.

Argentin remények
Az olajárak csökkenésének köszönhetően Argentínának 2015-ben csak nettó 5,6 milliárd dollárt kell fizetnie az országba bevitt energiahordozókért. Ez 16 százalékkal kevesebb az ideinél. A csökkenés érezhetően javítja az ország fizetési mérlegét, ami jó hír az argentin állam hitelezőinek is. A latin-amerikai ország olajat és földgázt importál, mivel saját termelése folyamatosan mérséklődik, miközben a fogyasztás emelkedik. A Buenos Aires-i kormány sokat vár a Vaca Muerta palaolajmező kitermelésétől. Az amerikai Chevron, a malajziai Petronas és a brit-holland Shell jelenleg naponta 35 ezer hordó olajat hoz a felszínre a Vaca Muertán.

HOZZÁSZÓLÁSOK