Ez Európai Uniónak fel kellene adnia azt a szabályt, hogy az adózási kérdésekben egyhangú szavazással dönt - emelte ki az Irish Times Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének évértékelő beszédéből. Ehelyett ezen a téren is a többségi elvet kellene előnyben részesíteni, ami megkönnyítené az európai adórendszer harmonizálását, amit Brüsszel egyik fontos céljának tart.

Nem véletlen, hogy a kedvező vállalati adózásáról híres Írországban ez a felvetés került a tudósítás élre. Dublin - akárcsak a befektetőket szintén adókedvezményekkel csábító kelet-közép-európai országok, köztük Magyarország - biztosan harcolni fog ez ellen az ötlet ellen.

Írország, amely számos nagy technológiai cég európai központjának ad otthont, bizonyára szembe megy Juncker azon ötletével is, hogy EU-s szintű digitális adót vessenek ki az olyan óriásokra, mint az Apple vagy a Googe. Az elnök azonban úgy véli, hogy a vállalatoknak ott kell adózniuk, ahol a profitot bezsebelik.

Egy órán belül bírságolni akarnak

Juncker elnöki ciklusának hátra lévő egy évében javasolni fogja, hogy egy órán belül büntetést kapjon a Google, a Facebook, a Twitter és minden hasonló internetes platform, ha oldalain extrém tartalom jelenik meg. Brüsszel fél éve felszólította fel ezeket a site-okat, hogy tegyenek ez ügyben valamit, de nem úgy látják, hogy nem sok eredményt értek el.

Juncker szerint az EU és az Egyesült Királyság közel áll ahhoz, hogy a kereskedelem és a biztonság területén megegyezzen a válás feltételeiről. Ugyanakkor elismételte, hogy London nem csemegézhet az uniós szabályokból tetszése szerint. Megesküdött arról, hogy az EU az utolsó csepp véréig harcolni fog Írország oldalán az ír-észak-ír határ szabad átjárhatóságának fenntartása érdekében.

Reszkess Trump!

Az elnök szerint az EU-nak erősítenie kell jelenlétét a nemzetközi politikában, amelyből Donald Trump elnöksége alatt az USA visszahúzódik. Ha az unió egységes, akkor olyan erőként tud fellépni, amivel mindenkinek számolnia kell! Ez érvényes a brexittárgyalásokra is, továbbá a bevándorlás ügyére, illetve a jog uralmának belső megsértésével szembeni fellépésre (lásd az európai parlamentben éppen napirenden lévő "magyar ügyet").

Az Európai Bizottság májusig tető alá akarja hozni a Japánnal kötendő szabadkereskedelmi megállapodást. Juncker szerint új kereskedelmi kapcsolatokat kell kialakítani Afrikával. Az Európával szomszédos kontinensnek nem segélyekre van szüksége, hanem olyan szövetségre, amely öt év alatt tízmillió munkahelyet teremt Afrikában, és segíti az ottani diákok, kutatók részvételét európai csereprogramokban.

Végül kiállt az tízezer fős európai határvédelmi erő mellett és harcot hirdetett a jövő májusi európai uniós választások esetleges illegális befolyásolási, manipulálási kísérletei ellen. Megjegyezte, hogy az uniós tagállamoknak önállóan kellene eldönteniük, hogy bevállalják-e az évi kétszeri óraállítást, vagy folyamatosan a nyári vagy a téli időzónában maradnak.

A fotó forrása: Reuters