Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem sokáig reménykedhetett a görög adósságok magánhitelezőinek kisebbsége abban, hogy ha nem jelentkezik papírjai lecserélésére az athéni kormánynál, akkor zsebre teheti kötvényei névértékét - derül ki a Financial Times híréből. Athén aktiválja az úgynevezett Collective Action Clauses (CAC) szabályt, amellyel belekényszeríti a kötvénycserébe azokat a hitelezőket, akik a görög törvények szerint vásárolták állampapírjaikat, de el akarták "sumákolni" a nagy áldozattal járó kötvénycserét.

A görög jog szerint szerződött pénzintézetek követeléseik 85,8 százalékát vitték be az akcióba, míg a nemzetközi szabályok szerint eljáró hitelezők befektetésük 69 százalékát ajánlották fel - jelentette a BBC. Ez utóbbi csoport ugyanakkor csak a magánkézben lévő 206 milliárd euró teljes adósság nagyjából 14 százalékát birtokolja.

Mindenki tárgyal

A befektetők így összesen 172 milliárd eurót ajánlottak fel a kötvénycserére - a görög törvények szerinti csomagból 152 milliárdot, a nemzetközi szabályok szerintiből további 20 milliárdot -, amelynek eredményeképpen elvesztik követeléseik értékének 74 százalékát. Ezzel a csereakcióban összességében bőven 80 százalék feletti arány alakult ki, ami az athéni kormány közleménye szerint 95,7 százalékra tornászható fel a CAC beindításával. Az arány tovább javulhat, mivel a nemzetközi szabályok szerint szerződött hitelezők jelentkezési határidejét kitolták március 23-ára.

A befektetők most arra várnak, hogy az International Swaps and Derivatives Association (ISDA) londoni idő szerint 1 órakor kezdődő ülésén áttekintse, hogy a CAC aktiválása nyomán olyan csődről beszélhetünk-e, amely lehetővé teszi a görög adósságokra kötött biztosítások (CDS) érvényesítését. Az eurózóna pénzügyminiszterei ezzel egyidejűleg tárgyalnak a második görög segélyprogram elindításáról, amit a kötvénycsere sikerességéhez kötöttek.

Mindenki tudta

A piac már beárazta a mai nap eredményeit - állítja Pawan Malik, a Navigant Capital tanácsadó cég igazgatója. Kicsi volt az esélye az akkora részvételnek, amely lehetővé tette volna a CAC alkalmazásának elkerülését. Ezért a görög fejlemények enyhén negatív hatással lehetnek a mai kereskedésre - tette hozzá.

Az euró gyengült a CAC hírére: a dollárral szemben 0,3, a jennel szemben 0,2 százalékot veszített értékéből. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint az ISDA úgynevezett hiteleseménynek minősítheti a fejleményeket, ami utat nyithat a CDS-ek beváltása előtt - az ezzel járó pénzügyi bizonytalanságot előlegezte meg az európai valuta gyengülése is. A részvénytőzsdék egyértelműen pozitívan fogadták a kötvénycsere sikerességéről szóló hírt.