Mindenkit "gatyára vetkőztetnek", kár ellenkezni

A pénzpiacok arra várnak, hogy kiderüljön: érvényesíthetők-e a görög állampapírokra kötött hitelbiztosítások, miután az athéni kormány belekényszeríti hitelezői többségét a kötvénycserébe.
NAPI, 2012. március 9. péntek, 09:26
Fotó: Napi.hu

Nem sokáig reménykedhetett a görög adósságok magánhitelezőinek kisebbsége abban, hogy ha nem jelentkezik papírjai lecserélésére az athéni kormánynál, akkor zsebre teheti kötvényei névértékét - derül ki a Financial Times híréből. Athén aktiválja az úgynevezett Collective Action Clauses (CAC) szabályt, amellyel belekényszeríti a kötvénycserébe azokat a hitelezőket, akik a görög törvények szerint vásárolták állampapírjaikat, de el akarták "sumákolni" a nagy áldozattal járó kötvénycserét.

A görög jog szerint szerződött pénzintézetek követeléseik 85,8 százalékát vitték be az akcióba, míg a nemzetközi szabályok szerint eljáró hitelezők befektetésük 69 százalékát ajánlották fel - jelentette a BBC. Ez utóbbi csoport ugyanakkor csak a magánkézben lévő 206 milliárd euró teljes adósság nagyjából 14 százalékát birtokolja.

Mindenki tárgyal

A befektetők így összesen 172 milliárd eurót ajánlottak fel a kötvénycserére - a görög törvények szerinti csomagból 152 milliárdot, a nemzetközi szabályok szerintiből további 20 milliárdot -, amelynek eredményeképpen elvesztik követeléseik értékének 74 százalékát. Ezzel a csereakcióban összességében bőven 80 százalék feletti arány alakult ki, ami az athéni kormány közleménye szerint 95,7 százalékra tornászható fel a CAC beindításával. Az arány tovább javulhat, mivel a nemzetközi szabályok szerint szerződött hitelezők jelentkezési határidejét kitolták március 23-ára.

A befektetők most arra várnak, hogy az International Swaps and Derivatives Association (ISDA) londoni idő szerint 1 órakor kezdődő ülésén áttekintse, hogy a CAC aktiválása nyomán olyan csődről beszélhetünk-e, amely lehetővé teszi a görög adósságokra kötött biztosítások (CDS) érvényesítését. Az eurózóna pénzügyminiszterei ezzel egyidejűleg tárgyalnak a második görög segélyprogram elindításáról, amit a kötvénycsere sikerességéhez kötöttek.

Mindenki tudta

A piac már beárazta a mai nap eredményeit - állítja Pawan Malik, a Navigant Capital tanácsadó cég igazgatója. Kicsi volt az esélye az akkora részvételnek, amely lehetővé tette volna a CAC alkalmazásának elkerülését. Ezért a görög fejlemények enyhén negatív hatással lehetnek a mai kereskedésre - tette hozzá.

Az euró gyengült a CAC hírére: a dollárral szemben 0,3, a jennel szemben 0,2 százalékot veszített értékéből. A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint az ISDA úgynevezett hiteleseménynek minősítheti a fejleményeket, ami utat nyithat a CDS-ek beváltása előtt - az ezzel járó pénzügyi bizonytalanságot előlegezte meg az európai valuta gyengülése is. A részvénytőzsdék egyértelműen pozitívan fogadták a kötvénycsere sikerességéről szóló hírt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2012.03.09 12:28

@Jhony: Így van! De ezt persze meg lehet csinálni az "EURO védelmében"! Kíváncsi lennék akkor mi történne, ha drachma-val fizetnének Görögországban? Akkor is lenne CAC??
Szerintem akkor már régen (~ 3 éve) hagyták volna csődbe menni őket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2012.03.09 12:16

@Borisz1106:
Ez az! itt sok pénzről van szó amit elbuknak a befektetők!
Ez gyakorlatilag kommunizmus!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2012.03.09 11:37

Egy "eget verő" hazugság az egész történet! Mindenki tudja, hogy csődbe mentek, de senki nem mondja ki! Mert mi is történne ha kimondanák???
Mi a lósz@r lenne az, ha nem fizetik ki a kötvényeiket, mint államcsőd! Jó duma az "önkéntes kötvénycsere" (CAC) program, csak nem igaz, hogy "önkéntes"! Kíváncsi lennék, hogy az ECB mit ígérhetett ezeknek a bankoknak, hogy belemenjenek a "önkéntesen" a dologba!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2012.03.09 11:21

@ingyen: Szerintem is.

most a piacgazdaság bukása látható és annak állami szabályozása a hitelrendszerben! :
"Athén aktiválja-(tehát egy ország illetve kormány)-(CAC) szabályt, amellyel belekényszeríti a kötvénycserébe azokat a hitelezőket akik -...- vásárolták állampapírjaikat, de el akarták "sumákolni" a nagy áldozattal járó kötvénycserét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2012.03.09 10:18

sehogy se jó ez a történet. ha fizet a cds, akkor azok jártak pórul akik belementek a kötvénycserébe. ha meg nem fizet, akkor ki vesz ezek után cds-t? minek? így viszont nem lesz biztosítás a kockázatra, ami egyfelől helyes, hiszen, ha van rá biztosítás, akkor az nem kockázat, akkor pedig milyen erkölcsi alapon jár a kamat? másfelől azonban így a befektetők más utat keresnek a kockázat mérséklésére. vagyis lesznek országok (népek) akiknek ezután egyszerűen nem fognak hitelezni. kialakul egy elitklub a mérsékelt kockázatú (megbízható) népekből, ők el tudják adni az állampapírjaikat, a többi mehet a fenébe. vagy csak nagy kamatra kap pénzt, hiszen nem kezelhető a kockázat. ráadásul bárki hazudozhat összevissza az államháztartási adatiról, ahogy orbánék teszik pl, vagy ahogy a görögök tették. azt bárki mondhatja, hogy a mocsok hitelminősítők politizálnak, ne higyjetek azoknak se. meg ők is csak a nyilvános adatokból dolgoznak... szóval akkor honnan is tudhatom, hogy tud-e egy ország fizetni, vagy sem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html