Mindenkit maga alá temethet Kína összeomlása

A világgazdaság egészét fenyegeti a kínai gazdaság reformjának késlekedése. Hiába állt elő új célokkal az ország miniszterelnöke csütörtöki beszédében, szakértők szerint elmulasztották az elkerülhetetlen beavatkozásokat akkor, amikor a gyors növekedés még fájdalommentessé tehette volna a változásokat.
Napi.hu, 2015. március 6. péntek, 15:21
Fotó: Reuters

A kínai vezetés megkezdte a társadalom felkészítését arra, hogy nehezebb idők következnek - írja a Wall Street Journal (WSJ). Hiába szeretnék az új középosztály tagjai az elmúlt évtizedek lendületes gyarapodásának folytatódását, nem teljesülhet ez a vágyuk. A hivatalos propaganda új szlogenje szerint a társadalom "új normális" állapota alakul ki, értsd: lassul a gazdaság növekedése annak minden nehézségével.

Ennek megfelelően drasztikusan csökkentették a hivatalos GDP-bővülési előrejelzést. Li Ko-Csiang miniszterelnök az ország parlamentje előtt tartott beszédében bejelentette, hogy mindössze hétszázalékos növekedés várnak 2015-ben a 7,4 százalékos tavalyi plusz után, amely elmaradt az állami és pártvezetés 7,5 százalékos 2014-es céljától. Ez azt mutatja, hogy nem terveznek drámai beavatkozásokat a tempó fenntartása érdekében - állapítja meg a WSJ.

Bajok vannak, elvtársak

A szerényebb növekedés tudomásul vételével a pekingi vezetés egyben azt is jelezte, hogy számol a tempó esetleges további mérséklődésével, ami a munkanélküliség emelkedésének, és az ebből fakadó szociális feszültségek kiéleződésének veszélyével jár. Li listázta a problémákat a befektetések halvány bővülésétől kezdve a termelési kapacitások feleslegén át a deflációs nyomásig. A társadalom azonban mit sem törődve ezzel jobb szociális ellátásokat vár az ország vezetőitől.

Li a WSJ értékelése szerint józanabb volt, mint korábbi beszédeiben. Ismételten hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedés további lassulása a személyes jövedelmek stagnálásához vezethet, ami a "közepes jövedelmek csapdájához" vezethet. Ez azt jelenti, hogy a gazdaság szereplői nem támasztanak elég keresletet ahhoz, hogy új munkahelyek jöjjenek létre és az exportvezérelt bővülés helyét átvegye a szolgáltatások, a kisvállalkozások és a innovatív cégek erősödésére alapuló GDP-növekedés.

Egy-két lépés előre, egy-kettő hátra

Mindez összességében azt mutatja, hogy a pekingi felső vezetés igyekszik fenntartani az életszínvonalat javító növekedést, miközben hozzálátna a gazdaság szerkezeti reformjához is, ami rövid távon fájdalmas, komoly érdeksérelmekkel járó változtatásokat jelent.

A gazdaság élénkítése érdekében csökkentették az állótőke-beruházások és a kereskedelem növekedésére vonatkozó célkitűzéseket és készek növelni az állami beruházásokat, illetve a pénzkínálatot, ha szükséges. Eközben azonban lazítják az árszabályozást a gyógyszer- és az energiapiacon, valamint el akarják kezdeni a mérhetetlenül dagadtra hízott állami vállalatok fogyókúráját.

Elvesztegetett év

A hétszázalékos célkitűzéssel voltaképpen beismerik, hogy már tavaly is kudarcot vallottak a növekedés erőltetésében. Egy éven át próbálták lökdösni a gazdaságot a hivatalos cél, a 7,5 százalékos tempó elérése irányába, ám hiába. Kínában fontosak a kitűzött célok, mert ezek elérése bizonyítja a vezetés kompetenciáját, ez igazolja a párt- és állami bürokrácia előtt a felső vezetőik rátermettségét.

Azzal, hogy bevállalták a növekedési cél lejjebb viteléből adódó feszültséget, adtak maguknak egy esélyt arra, hogy - a bővülés hosszú távú fenntartására hivatkozva - felgyorsítsák a reformokat - véli Andrew Polk, az amerikai Conference Board kutatóintézet közgazdásza. Majd kiderül, hogy sikerül-e élniük ezzel a lehetőséggel, mert a múlt évet például elvesztegették.

Zsugorodás

A közvélemény megdolgozása mindenesetre hónapok óta folyik. Az irányvonalakat hagyományosan szlogenek jelölik Kínában, ezt a szerepet most az "új normális" (növekedési tempó) hangoztatása játssza. A változás szele már tavaly meglegyintette a kínaiakat: a kiskereskedelmi eladások az autóktól a háztartási gépeken át a többi fogyasztási cikkig lassabban növekedtek mint korábban.

Ez a változás olyan erős, hogy már a vállalatok is reagálnak rá. A külföldiek visszafogták kínai várakozásaikat, a belföldi kis- és középvállalatok vonakodnak új hiteleket felvenni, mert a gyengébb kereslet miatt nem tudják bővíteni termelésüket, szolgáltatásaikat. Amelyikük mégis kölcsönért fordul bankjához, azzal a hitelezők bánnak óvatosan, mert nem tartják elég rózsásnak a piaci kilátásokat az új hitelek kihelyezéséhez. Ezen a helyzeten még az alacsony kamatok sem segítenek.

Állami dinoszauruszok

Li hosszan sorolta az ország előtt álló teendőket. Az életminőséget romboló szmogok felszámolásához át kell állni a tiszta energiatermelésre, ki kell terjeszteni az áfarendszert, szorosabb ellenőrzés alá kell vonni a helyhatóságok - pénzügyi lufik felfújásával fenyegető - eladósodását, vissza kell szorítani a bürokratikus aktatologatást és szabályozni kell a bankok betétbiztosítását.

A miniszterelnök, akit a kínai gazdaságpolitikai gurujának tartanak, megígérte, hogy a felgyorsítják az állami vállalatok teljesítményének javítását és lépéseket tesznek a vegyes tulajdon terjedésének megkönnyítése érdekében. Elemzők azonban kételkednek abban, hogy az ismert szocialista szövegek emlegetése - a piaci viszonyok érvényesítése, a vállalkozói szellem erősítése - valódi változásokat hoz. Legalábbis addig, amíg a befolyásos állami behemót cégek nem szorulnak vissza, nem sok esély van erre.

Az ő bajuk a mi bajunk is

Túl lassan haladnak - véli Alexander Wolf, a Standard Live Investment pénzügyi szolgáltató szakértője. Elszalasztották a lehetőséget, hogy a gyors növekedés idején hajtsák végre a kellemetlen reformokat. Most azzal néznek szembe, hogy ha nem tudnak előrelépni a strukturális gondok orvoslásában, akkor tovább lassul a GDP bővülése.

A kínai reformok sorsa nem csupán belügy - teszi hozzá ehhez a WSJ. Ha az ország továbbra is előnyben részesíti a rövid távú növekedés elérését a szerkezeti átalakításokkal szemben, az adhat némi lökést a világgazdaságnak, amelyet fékez Európa vergődése és az USA gazdaságának bizonytalan fellendülése. Ezzel egyidejűleg azonban megkérdőjelezi, hogy Kína a jövőben is megtarthatja azt a szerepét, amelyet az elmúlt évtizedekben kiharcolt. Azaz leállhat a világgazdaság motorja, a világ országait - vagy legalább azok egy részét - maga mögött húzó mozdony.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2015.03.09 08:47

Nem igaz,hogy a föld megtelt és nem bírja el a kínaiak jólétét?
Ha igaz, megnyugtató, hogy így fejlődnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2015.03.07 07:08

@matolcsy:
magyar-kínai külkereskedelmi forgalom
http://outside.mfor.hu/mfor/images/kina_kulker_forg_140314.jpg

Ennyit a hülye, debil illiberális barmokról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2015.03.07 07:04

@matolcsy: "Még jó, hogy a magyar állam elsőként csatlakozott a yüan-alapú elszámolásokhoz Kínával...itt sem olvasnak sok MNB szerzői tanulmányt."

Hazugságokat, szakmaiatlanságot miért olvassunk el?
A volt MSZMP tag Matolcsy számoljon el a MNB 265 milliárd ft átutalt 6 alapítványba pénzzel.
Ha meg te vagy Matolcsy, jobb ha kussolsz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2015.03.06 21:28

@matolcsy:

Ez a legfőbb baja a kínaiaknak, az árnyékbankrendszer... ha ez a lufi kidurran, rántja az egész világgazdaságot magával...

http://hvg.hu/gazdasag/20130625_Kina_hozhatja_el_az_Armageddont

"A kínai gazdaság rendkívüli növekedését mindeddig a beruházások hajtották, a beruházásokat pedig a hitelek. A beruházások növekedésével a hitelkihelyezés ugyanakkor nem tudott lépést tartani, a szükséges kölcsönök jelentős részét a nagyrészt szabályozatlan "árnyékbankrendszer" szereplői biztosították, értelemszerűen magasabb kamatokért, mint a rendszeren belüli bankok. E bankrendszer tagjai ? vagyonkezelők, biztosítók, zálogkölcsönzők, lízingcégek és más informális társaságok ? egyrészt a kereskedelmi (Kínában állami) bankoktól, másrészt pedig olyan vagyonos személyektől szerzik be forrásaikat, akik nagyobb nyereséghez tudnak jutni így, mintsem egy bankban forgassák a pénzüket.

Az árnyékbankrendszer szereplői olyan vállalatoknak is biztosítottak hiteleket, melyek a normális csatornákon keresztül nem tudtak volna forráshoz jutni, mivel a kínai bankok főként nagy állami vállalatoknak hiteleznek, nincs esélyük máshonnan forráshoz jutni.

Ebbe a szisztémába így viszont rengeteg olyan hitel kerülhetett be, melynek megtérülése igen kétséges. A komoly probléma most az, hogy az alig egy hónapja felállt új kínai vezetés "leradírozná" ezeket a praktikákat, a kínai nép bankja (PBOC) pedig visszafogta a bankok forrásokkal történő ellátását. A bankok a kevesebb forrás miatt kétszer meggondolják, hogy kinek adják a pénzt (a bankok egymás közötti hitelezése is megugrott, 2 százalékról 25-re). Így az árnyékbankrendszerbe is kevesebb pénz jut, kevesebb cég tud hitelhez jutni, kevesebb beruházás jöhet létre, a gazdasági növekedés ? mely amúgy is lassul, idénre 7,5 százalék körüli bővülést várnak az elemzők ? pedig tovább erodálódik. A rendszer tisztába rakásának gyakorlatilag növekedési ára lesz.

Mekkora itt a gond, mennyi pénzről van szó?

A J.P. Morgan Chase befektetési bank becslése szerint a kínai árnyékbankrendszer által eddig kibocsátott hitelek mennyisége 5800 milliárd dolllárnyi jüan körül van (a lufi példa nélküli a történelemben), ez a kínai GDP több mint fele, melynek jelentős része épp 2010 és 2012 között kezdett felépülni ? háromszorosára nőtt ez a hitelmennyiség ?, amikor az állami bankok elkezdték visszafogni hitelezésüket, melyet a kínai kormány és jegybank a gazdasági világválság ideje alatt pörgetett fel extra pénzbőség biztosításával. Azt nem lehet tudni, hogy ebből a hitelmennyiségből mennyi a problémás, nem fizető hitel, eddig a bajba került hitelfelvevő cégeket az állam mindig megsegítette. Ráadásul az árnyékbankrendszer szereplői elemzők szerint még mindig életben tartanak olyan vállalkozásokat, beruházásokat, melyek amúgy már bedőltek volna, mert azzal kalkulálnak, hogy az állam kárpótolja őket, ha rosszul végződik hitelkihelyezésük."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2015.03.06 21:13

Kína maga alá temeti saját magát. Nem sok mindent fogunk észrevenni egy esetleges Kína összeomlásból. még olcsóbbak lesznek a kínai áruk!

A Unió ellenesek bekaphatját a kínaikét. Hülyék figyeljetek! Fel jüanra, rubelre használt WC papírra, bár a seggnek mind kettő keményvaluta gurigába szervezve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html