Az első amerikai előválasztások eredményeként a republikánusok elnökjelöltségéért küzdő Donald Trump ingatlanmágnás jókora előnyt szerzett politikus versenytársaival szemben, a demokratáknál pedig Hillary Clinton volt külügyminiszter stabilizálta előnyét az európai szociáldemokráciára hajazó stílusban kampányoló Bernie Sanders vermonti szenátorral szemben.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a meccs akármelyik oldalon lefutott lenne. A nagy kérdés az, hogy mit mond a matematika a hátrányba került jelöltek esélyeiről - kezdi számolgatását a Financial Times. A sokszereplős republikánus verseny izgalmasabb, különösen, hogy Trump a párt elitjével szembe szállva szeretné megszerezni elegendő elektor támogatását a nyár végi elnökjelölő konvenció előtt.

Négyjegyű kell, kétjegyű van

Az ingatlanvállalkozónak 1237 küldöttre van szüksége a győzelemhez. Az eddigi előválasztásokon megszerzett ebből 81-et. Legközelebbi versenytársa, a párt radikális szárnyához tartozó Ted Cruz texasi szenátor 17, a mérsékelt republikánusok reménysége, Marco Rubio floridai szenátor, illetve Ohio állam kormányzója John Kasich hat-hat, a Trumphoz hasonlóan független, Cruzhoz hasonlóan ideologikus kampányt folytató Ben Carson nyugdíjas idegsebész négy elektorral rendelkezik.

Arányos és aránytalan

A konzervatív párt szabályzatát színesíti, hogy bár az államok többségében arányos szavazást tartanak, azaz mind jelölt megszerzett szavazatával arányos elektorra számíthat, 10 államban a győztes mindent visz elve érvényesül. Eszerint az első mögé sorakozik fel a párt konvenciójának összes delegáltja.

Az utóbbiak fontos számokat adnak hozzá a matekhoz, mert a támogatók 16 százalékát ezekből az államokból lehet begyűjteni. Floridában például 99, Ohióba 66, Arizonában 58, New Jerseyben 51 szavazat sorsa dől le. Trump ezek közül az államok közül mindben vezet, kivéve Arizonát, ahol nem készült közvélemény-kutatás a közelmúltban.

Kivonás és összeadás

Az úgynevezett szuper kedden, azaz március elsején 11 állam 1595 delegáltjáról döntenek a republikánus szavazók. Ezek közül az államok közül egyik sem tartozik a győztes mindent visz szabályt alkalmazók közé. Cruznak jó napja lehet, hiszen hazai pályáján, Texasbaan 155 elektor sorsa dől el. Erre szüksége is van, mert közelítenie kell Trumphoz, ha versenyben akar maradni.

Nehezebb a helyzete Rubiónak, akinek az esélyei inkább a többi jelölt szereplésétől függenek. Trump eddigi győzelmeivel csak az elektorok hat százalékát szerezte meg. Ahhoz, hogy sínen legyen a hátra lévő államokban is 30 százalékos támogatottságot kellene szerezni. Ha Rubio Floridában, Kasich pedig Ohióban, azaz mindketten "saját államukban" nyernek, az alááshatja az üzletember esélyeit.

Kasich esetleges kiszállása átterelheti megszerzett és lehetséges támogatóit Rubióhoz terelheti. Carson visszalépése esetén azok a szavazók, akik függetlensége miatt álltak mögé, Trumphoz, azok pedig, akik vallásos meggyőződése miatt támogatják, Cruzho pártolhatnak.

A különbség nagysága számít

A demokraták oldalán Clinton a fő esélyes, ám neki minden államban arányos választási rendszerben kell összemérnie erejét Sandersszel. Ha az utóbbi az eddigiekhez hasonlóan csak kis különbséggel marad le a következő fordulókban, akkor életben maradnak esélyei. A közvélemény-kutatások szerint a déli államok némelyikében a volt first lady két számjegyű különbségre számíthat, máshol kicsi a különbség közte és 74 éves ellenfele között.

Clinton eddig 503 delegátust szerzett, míg Sanders 70-et. A végső sikerhez 2383-ra van szükség. Ennek jelentős részét a volt külügyminiszter a zsebében tudhatja, mivel a konvención az elnökjelöltről szavazó delegátusok egy részét adó - elsősorban a kongresszusi képviselőkből álló - pártelit őt támogatja. Ezért versenytársa már csak úgy jöhet vissza, ha néhány államban nagy, két számjegyű győzelmet arat.

Tizenöt nap

Clinton "lezárhatja" a demokraták meccsét március első felében, ha jól szerepel a szuper kedden, illetve az ezt követő március 15-ei fordulón. Eddig az időpontok 2366 delegátus sorsa dől el, ha ezek nagy többségét hozza, akkor ellenfele bedobhatja a törülközőt.

A republikánusoknál nagy izgalmak várhatók. Ha a pártelittel szemben álló Trump hozni tudja a szuper keddet és a két héttel későbbi fordulót, amelyen győztes mindent visz szabálya szerinti államok szavazói vesznek részt, akkor a párt elnökjelölő versenyének alig legyőzhető favoritjává válik.

Mit takar a Trump világmárka?

Donald Turmp szerint nemzetközi üzleteinek néhány vitás ügyét nagyítják fel azok, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy külföldi üzletei nem éppen sikertörténetek. Jól teljesítek a nemzetközi porondon - szögezte le egy telefonos interjújában a napokban. Nem hiszem, hogy lenne a világon ütősebb márka, mint a Trump - tette hozzá.

A Bloomberg szakírói azonban úgy látják, hogy ha alaposan utánanézünk nemzetközi üzleteinek, akkor finoman szólva vegyes kép tárul elénk. Bár jó pár millió dollárt keresett neve értékesítésével, sokszor tapasztalatlan - sőt megkérdőjelezhető - üzleti partnerekkel állt össze, időnként feldühítette vevőit és üzlettársait. Későn mozdult érett piacokon, így kisebb jövedelmet hozott össze annál, amivel projektjeit meghirdette.

A Fülöp-szigeteken folyó ingatlanfejlesztésben bejött a számítása, míg máshol jogviták, üres lakások, be nem tartott ígéretek szegélyezik az útját. Panamában, Kanadában és Törökországban szabadulnának tőle partnerei. Skóciában és Írországban állítása szerint pénzt hoztak az üzletei, ám a helyi jövedelemigazolások szerint eddig csak veszteséget könyvelhetett el.

A muzulmánok amerikai kitiltásával kapcsolatos megjegyzése miatt Dubajban partneri igyekeznek kihátrálni közös üzleteikből. A kanadai Vancouverben több mint ötezer helyi lakos írta alá azt a petíciót, amely nevének eltörlését kéri egy felhőkarcolóról a kijelentései miatt. Trump azonban úgy véli, hogy politikai szerepvállalása, akármi is lesz vége, általában segítette márkájának építését.