Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alig három héttel az év vége előtt még mindig nem tudni, mekkora lesz a jövő évi minimálbér - írja a Népszava. Ha nem lesz megegyezés a munkaadók és a munkavállalók között, akkor a kormány fog dönteni. A szakszervezetek 7,5 százalékra vitték le korábbi 10 százalékos emelési igényüket, és többet is engednének, ha a kormány csökkentené a személyi jövedelemadót.

A munkaadók is elmozdultak a korábbi nulláról három százalékra. Ezt azonban csak akkor és onnantól látják lehetségesnek, ha és amikor a kormány csökkenti a munkáltatókat terhelő szociális hozzájárulási adót. Ugyanakkor jelentősebb nyugat-magyarországi vállalatok nem vártak az elnyúló egyeztetések végeredményére.

A Népszava által megkérdezett öt vállalat közül két nagy már döntött a béremelésről, a harmadiknál a szakszervezet sürgeti a tárgyalást. A negyedik cég a szokásos időponthoz képest késésben van, és még nem is tűzte napirendre a kérdést, az ötödik pedig rendszerint az első negyedév végén írja alá a bérmegállapodást. Van olyan vállalat, ahol 10 százalékkal nőnek a fizetések.

A Napi.hu alábbi adatgrafikájából pedig kiderül, hogy az utóbbi években honnan hova jutott a minimálbér.

 

 

Így emelkedett a minimálbér
Infogram