Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Jog és Igazságosság (PiS) kormánya érdekes világgazdasági kísérletbe kezd bele a minimálbér emelésével - derült ki a Business Insider Polska cikkéből. A lengyel minimálbér jövőre 2800 zloty lesz, ami az átlagbér több mint a fele, pontosan 53,2 százaléka. Az OECD-országok közül csak Kolumbiában magasabb ez a mutató, ahol a minimálbér az átlagbér 58 százaléka.

A világnak ezen a részén még sohasem volt ilyen magas a minimálbér. A kormány e heti ülésén fogadta el ezt a változtatást, illetve az, hogy a minimális órabér 18,3 zlotyra menjen fel. Jelenleg 2600 zloty a minimálbér és 17 zloty a minimális órabér.

A Business Centre Club szakmai szervezet szakértője szerint ez akár visszafelé is elsülhet. Az emelés a járvány ideje alatt elsősorban a kis cégeket és a szegényebb régiók rosszabbul képzett munkásait sújtja, mivel az ebből fakadó magasabb vállalati költségek, miatt akár el is bocsáthatják vagy fiktív részmunkaidős foglalkoztatásba kényszeríthetik őket.

A vállalatok és vállalkozók költségeinek mesterséges felemelése abban az időszakban, amikor a gazdaság a járvány nyomán amúgy is válságban van, s ezért a cégek nehezen tudnak talpon maradni, felelőtlen lépés - véli a közgazdászok egy része. Ráadásul a magasabb költségeket a vásárlókra hárítják majd át, amivel rátesznek majd az amúgy is felgyorsult inflációra. Mást mond az OPZZ szakszervezet, amely a minimálbért 3100 zlotyra tolná fel.