Minimálbérharc Szlovákiában

Máig nem született megegyezés Szlovákiában a minimálbér jövő évi nagyságáról. A munkáltatók ugyanis nem fogadták el a szlovák szakszervezeti szövetség (KOZ) javaslatát, hogy 2010-től 9 százalékkal emelkedjen a jelenlegi, 295,5 eurós minimálbér.
Sidó Zoltán, 2009. július 28. kedd, 09:58
Fotó:

Miroslav Kiralvarga, a Munkáltatók Országos Uniójának (RÚZ) alelnöke szerint a 9 százalékos emelés sok munkaadót ellehetetlenítene. "Az aránytalan emelés munkahelyek megszűnéséhez vezet, egyúttal akadályozza újak létrehozását. Ma, amikor csökken a munkatermelékenység és az átlagbér is, semmi sem indokolja a minimálbér emelését. Az emelkedő munkanélküliség idején felelőtlenség, hogy a szakszervezetek nem akarnak lemondani követelésükről" - idézte a pozsonyi Új Szó Kiralvargát.

A törvény értelmében július 15-éig kellett volna megegyeznie a két félnek. Mivel ez nem sikerült, most a Fico-kormány van soron, amely saját javaslattal állhat elő.

A törvény egyébként úgy rendelkezik, hogy a minimálbér annyival emelkedhet, amennyivel az előző évben nőtt az országos átlagbér. Ennek aránya 2008-ban 8,1 százalék volt, ami alacsonyabb a szakszervezetek által javasolt bérfejlesztés mértékénél.

A szlovák szakszervezeti szövetség tavaly is patthelyzetet teremtett, akkor egyenesen 298,8 eurós (éppen 9000 korona) minimálbért akart elérni, ám ez még a szociális érzékenységét szüntelenül hangsúlyozó Fico-kabinetnek is sok volt.

Utoljára 2009 januárjában emelkedett a minimálbér, mégpedig 268,9 euróról a mostani 295,5 euróra.

HOZZÁSZÓLÁSOK