Percek alatt óriási zuhanást produkált a hétfői ázsiai kereskedésben az ezüst jegyzése. Tizenegy perc alatt 12 százalékot esett az unciánkénti jegyzés, egészen 42,21 dollárig. Hongkongi idő szerint délelőtt tízkor már újra 45 dollár közelében járt a kurzus. A Marketwatch beszámolója szerint egyes tudósítások az alacsony forgalomban megkötött - miután több piac is ünnep miatt zárva volt - spekulatív ügyletekkel magyarázták az esést.
Az arany szintén lejtőre került, de ez közel sem volt olyan meredek, mint az ezüst pályája. Az azonnali piacon az 1578,20 dolláros napi csúcsról 1543,10-re esett, majd 1550 közelébe korrigált.

Az ezüst mélyrepülése annak tudható be, hogy jelentősen emelték a letéti követelményt - mondta Heitner Tamás a SolarCapital üzletkötője a RadioCafé műsorában.

Az ezüst az utóbbi időben rendkívül intenzíven emelkedett, jócskán lepipálva az aranyat. Az elmúlt héten többször megpróbálkozott az 50 dolláros szint átvitelével, ez azonban nem sikerült. Hírek szerint hatalmas spekulatív vételi pozíciók alakultak ki az ezüstben (hasonlóan több más árupiaci termékhez), a befektetők egyre inkább elhitték, hogy ezzel csak nyerni lehet.

Ehhez képest hatalmas veszteségeket okozhatott a ma reggeli zuhanás, hiszen a határidős piacon befektetők általában nincsenek felkészülve ekkora mozgásokra, így minden kétséget kizáróan likvidálási hullámot indíthatott el a ma reggeli esés. (A határidős piacon viszonylag kis pénzzel olyan üzletet köt a befektető, mintha nagyon sok pénze lenne. Ezt tőkeáttételnek hívják. Ez akkor, hogyha jó irányban száll be jóval nagyobb nyereség elérését teszi lehetővé, mintha csak annyiért vásárolt volna, amennyi pénze valójában van. Amennyiben rossz irányba tesz, akkor viszont jó eséllyel elveszíti az összes pénzét, vagy még többet is.)

Heitner szerint lehetséges, hogy a mostani, 44 dollár körüli árfolyam kiváló vételi lehetőséget jelent. A másik verzió, hogy valóban ereszt az ezüstlufi, ebben az esetben akár le is feleződhet az árfolyam. A szakértő szerint, hogyha holnapig nem tér magához a jegyzés, akkor valószínű, hogy az utóbbiról van szó.