Bejelentések szerint az új kabinet az eddigi politikát folytatja. A májusi, a lengyel kormánypárt számára a 46 százalékos győzelemmel véget ért európai parlamenti (EP) választásra a Jog és Igazságosság több élvonalbeli politikusát jelölt, a többi között azért, mert a voksolás az ősszel esedékes lengyel parlamenti választás egyfajta erőpróbájának is számított.

Mandátumot nyert Beata Szydlo társadalomügyi miniszterelnök-helyettes, volt miniszterelnök, továbbá Joachim Brudzinski belügyminiszter, Elzbieta Rafalska szociális, munka- és családügyi miniszter, valamint Anna Zalewska oktatásügyi miniszter.

A megüresedett posztok közül Beata Szydlóé betöltetlen maradt, a társadalompolitikai kérdéskört a kormány mellett működő bizottság elnökeként Piotr Glinski kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter vállalja át.

Új miniszterelnök-helyettesnek nevezte ki az államfő Jacek Sasint, a miniszterek tanácsa állandó bizottságának elnökét, akinek feladatköre most a tárcák közötti összehangolással bővül. A belügyminiszteri posztot Elzbieta Witek, a miniszterelnök politikai kabinetjének vezetője, korábbi kormányszóvivő vette át.

Andrzej Duda kedden elfogadta az EP-képviselői posztra nem pályázó Teresa Czerwinska pénzügyminiszter lemondását is, a tárca vezetésével Marian Banas miniszterhelyettest bízta meg. Banast az áfacsalások ellen kezdeményezett széleskörű intézkedések egyik ötletgazdájaként tartják számon.