A bukaresti korrupcióellenes hivatal legújabb jelentése szerint 850 embert ítéltek el korrupció miatt az elmúlt évben, köztük négy minisztert vagy volt minisztert és öt parlamenti képviselőt, köztük Adrian Nastase volt miniszterelnököt, de van az elítéltek között 11 polgármester, 5 bíró és három ügyész is.

Az illetékesek szerint ez ékes bizonyítéka a harc fokozásának, hiszen 2002 és 2009 között egyetlen kormánytag vagy parlamenti képviselő nem került bíróság elé. Tavaly május 15 és 2014. május 15-dike között közel 4200 büntető ügyben folytattak nyomozást, ezek többsége vesztegetés, befolyással való üzérkedés, adóelkerülés és az uniós alapokkal kapcsolatos csalás volt.

A változást a kormány eltökéltsége mellett az alkotmánybíróság tette lehetővé, amely korábban alkotmányellenesnek minősítette azt a törvényt, amely gyakorlatilag büntethetetlenné tette a román politikusokat. Közfelháborodást okozó módon ez lehetetlenné tette a vádemelést az államfő, a parlamenti képviselők (így a miniszterek többsége) és szenátorok, az önkormányzati vezetők és helyetteseik és az ügyvédek ellen korrupció gyanúja esetén.