A miniszterelnök a Reuters tudósítása szerint azért kezdeményezte az erőmű bezárását, mivel az földrengés-veszélyes zónában fekszik, ahol a következő néhány évtizedben (!) nagyobb földrengés is bekövetkezhet. Kormányzati szakértők 87 százalékosra teszik annak valószínűségét, hogy a következő harminc évben nyolcas erősségű földrengés rázza meg az erőmű területét.
Emiatt az üzemeltető Chubu Electric elhatározta, amilyen gyorsan csak lehet átmenetileg leállítja az erőmű négyes és ötös reaktorát és továbbra is üzemen kívül marad a hármas reaktor.
Japán harmadik legnagyobb áramtermelője azután döntött a leállítás mellett, hogy a hatóságok alapos biztonsági felülvizsgálatnak vetik alá az ország összes atomerőművét. A lépés arra utalhat, hogy megváltozhat Japán energiapolitikája, miután a Fukushima Daichi erőmű súlyos károkat szenvedett a március 11-i hatalmas cunamit követően. A társaság közleménye szerint az erőmű később újraindulhat, miután biztonságos cunamivédőfalat építenek illetve további biztonsági intézkedéseket hoznak a hatósági előírásoknak megfelelően. Ez azonban két évig is eltarthat, ami növelheti az áramhiány kockázatát, különösen, mivel a fukushimai erőmű termelése is hiányzik a piacról.
"A mai hírek nemcsak a Chubu Electric-kel, hanem az egész iparág jövőjével kapcsolatban fokozzák a bizonytalanságot" - mondta a Reutersnek Yoshinori Nagano, a Daiwa Asset Management munkatársa. "A befektetők attól tartanak, hogy azok a reaktorok, amelyeket a hatóságok jelenleg vizsgálnak, még hosszú ideig nem indulhatnak újra."
Rossz nyelvek szerint a kemény hatósági fellépés részben annak köszönhető, hogy Kan miniszterelnököt éles kritikák érték a márciusi földrengés utáni tétlensége miatt.

Akihisa Mizuno, a Chubu Electric elnöke elmondta: "Tudjuk, hogy a Hamaoka erőmű bezárása rövidtávú problémákat okozhat vevőinknek és részvényeseinknek, de jelenleg a biztonság az elsőszámú prioritás."
A Chubu szerint az atomerőmű leállítása ellenére is meg fog felelni 25600 megawattos maximális keresletnek, a kieső mennyiséget hőerőművei fejlesztésével tudja ellensúlyozni, ami azonban magasabb költségeket is jelent majd. A társaság részvényei 11%-os eséssel 1570 jenen állnak a délutáni elektronikus kereskedésben, de jártak már 1521 jenes mélységben is. A társaság optimizmusa ellenére szakértők kétségeiket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a Tokiótól 120 kilométerre fekvő atomerőmű bezárása ellenére is ki tudja szolgálni fogyasztóit a Chubu az erősen iparosított régióban. Többek között problémák lehetnek a Toyota Motor Corp. és más nagy ipari üzemek áramellátásával is.