Vasárnap, már a harmadik alkalommal ismét tízezrek vonultak a fehérorosz főváros utcáira az ellenzék felhívására a Béke és Igazságosság elnevezésű tiltakozó menet keretében az AFP francia hírügynökség és helyi sajtóorgánumok becslése szerint. Az EFE hírügynökség szerint több mint százezren voltak.

A rengeteg páncélozott jármű és rohamrendőr felvonultatása ellenére, akik sokak csatlakozását megakadályozták, Minszk belvárosát megtöltötték az emberek, mindenekelőtt az Október tértől a Függetlenség teréig tartó útszakaszon volt nagy a tömeg, és a Minszk hős város emlékműnél is, amelyet katonák védelmeznek.

A tüntetők az ellenzék vörös-fehér zászlaja alatt vonultak, és "Lukasenkát rabszállítóba", "Takarodj", "Éljen Fehéroroszország" jelszavakat skandáltak.

A belügyminisztérium szóvivője szerint 140 embert állítottak elő. A tárca szóvivője később hivatalos Telegram-oldalán azt írta, hogy a vasárnapi tüntetés résztvevői a Függetlenség terén megrongáltak egy rendőrségi gépjárművet, amely a benne ülő rendőrökkel a "közrendet biztosította az engedély nélküli tüntetés idején".

A rendőrök ezúttal nem vetettek be könnygázt, sem hanggránátot vagy gumilövedéket, mint a korábbi tüntetéseken.

A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítója azt jelentette, hogy az állambiztonsági szolgálat, a KGB székházánál történt összetűzés során a tüntetők kiszabadították az előállítottakat, a civil ruhás rendvédelmiek kénytelenek voltak gépkocsin elhagyni a helyszínt.

A menet résztvevőinek egy része elindult az elnöki rezidenciához. Az ellenzékiek a Telegram üzenetküldő szolgálat csatornáin át arra szólították a Függetlenség tere felé haladó tüntetőket, hogy változtassák meg az útirányt, és vonuljanak át az elnöki rezidenciához, hogy "ajándékot hagyjanak a téren" a  66. születésnapját vasárnap ünneplő Aljakszandr Lukasenka részére - jelentette az Interfax orosz hírügynökség. A rendvédelmi erők megerősítették a rezidencia biztonságát.

Az elnöki rezidencia kerítésénél több ezren gyűltek össze, majd a TASZSZ beszámolója szerint a heves eső miatt a tüntetők tömegesen távoztak az elnöki palotától.

Az elnöki hivatalhoz közel álló Telegram-csatorna közölte, hogy a tüntetés idején Lukasenka a rezidenciában tartózkodott. Megerősítette, hogy az államfő golyóálló mellényben és gépfegyverrel jelent meg a főbejáratnál, helyi idő szerint délután négykor, amikor az arra "kószáló" tömeg az épületnél volt.

Az elnöki rezidenciából kiment a tüntetőkhöz Mikola Latisenok, az elnök egyik tanácsadója. Néhány szót szólt a tüntetőkhöz azt hangoztatva, hogy hisz az elnökválasztás eredményeinek hitelességében, és hogy békés úton kell rendezni a helyzetet. Ekkora azonban már a tömeg nagyrészt szétszéledt az eső miatt.

A belügyminisztérium közlése szerint Bresztben, illetve Homelben is tüntetnek, ezer-ezer ember - jelentette a BelTA fehérorosz állami hírügynökség.

Az ellenzék Fehéroroszországban az augusztus 9-i vitatott tisztaságú elnökválasztás óta tüntet, amelyen az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka a hivatalos végeredmény szerint a szavazatok 80,1 százalékát kapta. A előző két vasárnap mintegy 100 ezer ember vonult ki a minszki utcákra a tüntetési tilalommal és a tüntetők, politikai vezetők és számos média elleni megtorlással dacolva.

Szombaton több külföldi médium újságíróinak az akkreditációját vonták vissza a minszki hatóságok. Közöttük volt a BBC brit közszolgálati tévé és rádió, az AFP, a Reuters és az AP hírügynökségek, az ARD német közszolgálati tévé és a Deutsche Welle német közrádió, valamint az amerikai székhelyű Szabadság Rádió.

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Németország a külügyminisztériumba fogja kéretni az akkreditációk visszavonása miatt a berlini fehérorosz nagykövetet - közölte vasárnap egy nevének elhallgatását kérő kormányilletékes. Heiko Maas külügyminiszter már szombaton elítélte, és "elfogadhatatlannak" nevezte a lépést.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter is elítélte a fehérorosz hatóságok "önkényes intézkedését, amely ellentétes a sajtószabadsággal" - közölte a francia külügyminisztérium.