Mínuszba került az európai gazdaság - A magyar adat a legjobbak között

Az euróövezeti GDP 0,2, míg az EU GDP-je 0,1 százalékkal zsugorodott 2013 első negyedévében az előző negyedévhez képest, míg éves alapon az eurózóna gazdasága 1,1, míg az EU egészének GDP-je 0,7 százalékkal esett - közölte az Eurostat szerdán.
NAPI, 2013. június 5. szerda, 11:35

Az euróövezet gazdasága 2013 első negyedévében - a második becslés  alapján - 0,2 százalékkal, míg az EU 27 GDP-je 0,1 százalékkal zsugorodott az előző negyedévhez viszonyítva. A tavalyi negyedik negyedéves adat 0,6 illetve 0,5 százalékos zsugorodást jelzett.

Az éves alapon számított adatok alapján az eurózóna gazdasága 1,1, míg az EU egészének GDP-je 0,7 százalékkal esett a 2013 első negyedévében, az előző negyedéves év/év alapon számított 1 illetve 0,7 százalékos zsugorodás után.

Az eurózónára vonatokozóan a negyedéves alapon számított adat a várakozásoknak megfelelő volt, míg az éves alapon számított kissé rosszabb lett a piaci várakozásoknál

Azon tagállamok között, amelyekben már ezek az adatok rendelkezésre állnak, a 2013-as első negyedévben - negyedév/negyedév alapon - a legnagyobb növekedést Litvániában (1,3 százalék), Lettországban (1,2 százalék), valamint Magyarországon és Romániában (0,7 százalék) mérte az Eurostat, míg a legnagyobb esést Cipruson (-1,3 százalék), Cseh Köztársaság (-1,1 százalék) és Észtországban (-1 százalék). Az éves alapon számított magyarországi adat 0,3 százalékos zsugorodást mutat az Eurostat szerint.

Az Eurostat közlése szerint Írországban, Görögországban, Luxemburgban és Máltán még nem állnak rendelkezésre az első negyedéves GDP adatok.

Még mindig zsugorodást jelez az eurózónás BMI

Emelkedett az euróövezeti összetett és a szolgáltatási beszerzésimenedzser-index (BMI) májusban - közölte szerdán a londoni Markit gazdasági kutatóintézet. Májusban 47,7 pontra nőtt az euróövezeti összetett BMI az áprilisi 46,9 pontról. A májusi előzetes adat szintén 47,7 pont volt. A szolgáltatási beszerzésimenedzser-index 47,2 pontra emelkedett májusban az előző havi 47 pontról. A BMI értéke 50 pont alatt a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi. A májusi adatok alapján lassult ugyan az euróövezeti feldolgozóipar és szolgáltatóipar teljesítménycsökkenésének üteme, az a tény viszont, hogy az összetett érték már közel másfél éve az 50 pontos határ alatt van, a recesszió elhúzódását jelzi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw, 2013.06.06 01:11

@newyork12: Vajon milyen lehet ha önmagad adod és nem moderáltan válaszolsz? Talán a családomat is beleszövöd a mondandódba?

Nem említettél orbániát, szóval nem igazán tudom most éppen miről szeretnél tovább "visszafogottan" diskurálni. A lényeg hogy emlékszem a hozzászólásaid stílusára, és itt is ezt adtad, megjegyzést tettem rá. Mivel nálunk demokrácia van, ezért ahogy te elmondhatod mi nyomja kis szívedet, én is megtehem. Azt kapod amit főztél, erre nem izlik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

newyork12, 2013.06.06 00:40

@rw: Probaltam igen moderaltan valaszolni de nem ment at. Szent Habakuk mi tortent? Ha jol tudom meg nincs teljes diktatura. Talan nem let volna szabad Orbaniat emlitenem? Na nem igazitalak ki benneteket Templetonrol es hogy mibe fektetnek be, az adokrol sem amirol fidesznyik fokozgazdaszotok oly rosszul tud na es sok masrol sem. Lenyugozo az a sok genialis magyar tudas, ami itt 4-5 hozzaszolasban megmutatkozik. Na es ez cask 4-5 a kozel 10 milliobol. Mostmar megertem hogy Brusszel mitol fel: hogy a tulokos magyarok minden hivatalt atvesznek az unioban napoleoni vezerukkel az elen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

smithron, 2013.06.05 22:36

@rw: De a Templeton nem is ingatlant vett, mert ő tud helyes üzleti döntéseket hozni. Aki meg csak ész nélkül akart harácsolni, az valóban ráfaragott az ingatlannal is, meg a biogilisztával is anno. Akkor szállt bele, amikor már menekülni kellett volna. :)))
Nem csoda, hogy minden kommentben kesereg az ingatlanokon szegény.... :(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

smithron, 2013.06.05 22:30

@newyork12: Szép estét! Hogy vannak mindig az "ingatlanjai"?
:)))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

francois, 2013.06.05 20:30

@Bhole: egyetértek Önnel :)
"Hiaba vettem jo aron es jo kurzuson ott az ingatlan meg jobban esett"
Ez lefordítva magyarra: Jó áron - jó drágán, jó kurzuson - amikor 1 EUR 240 Ft körül volt. Ez a tipikus tőzsdei "befektető", aki megy a trend után és csúcson vesz, utána meg nem ad el éveket várva, hogy az árfolyam visszakússzon arra, amin ő vett. Csak közben a befektetett pénze még inflálódik is.
Egy "kastély"-ra (mint bármely más épületre) folyamatosan költeni is kell, különben lassanként tönkremegy, így csak viszi a pénzt, különösen, ha nincs használva. Én egy olyan nagyobb kastélyépületről tudok, ami néhány éve talán kétszer is gazdát cserél, ez a volt Apponyi kastélyszálló Hőgyészen, és tudomásom szerint most is eladó. Az adottságai jók, de egy alapos korszerűsítés és felújítás ráfért volna már akkor is, amikor eladták. 4*-os szálló volt saját termálkúttal és jó wellness-részleggel, de a tulajdonosnak nem volt elegendő tőkéje, és szerintem (talán emiatt is) rosszul menedzselték a szállodát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html