Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár továbbra is a legjobb adósoknak járó osztályzattal tartja nyilván Németországot (AAA), az Egyesült Államokat (AA+) és Franciaországot (AA+) a Standard & Poor's hitelminősítő, de jelentős gazdasági visszaesést jósol mindhárom országban a koronavírus-járvány miatt - írja az MTI a hitelminősítő legújabbb előrejelzésére hivatkozva.

Az S&P szakértői szerint az amerikai gazdaság a második és harmadik negyedévben recesszióba kerül. A munkanélküliségi rát a második negyedévben elértheti az 1948 óta nem látott 10 százalékos szintet, majd az év végéig 7 százalékos szintre javulhat. Az S&P-nél úgy látják, hogy 2000 milliárd dolláros - gazdaságtörténelemben példátlan méretű - költségvetési ösztönző csomag enyhíti a koronavírus okozta járvány negatív társadalmi, gazdasági és pénzügyi hatásait. A hitelminősítő szerint a járványt az Egyesült Államokban az év közepére sikerül ellenőrzés alá vonni. Az S&P szerint összességében az idén az amerikai GDP 1,3 százalékos süllyedése után 2021-ben már 3,2, egy évvel később pedig 2,5 százalékos növekedésre van kilátás.

A némett gazdaságban a járvány miatti korlátozó intézkedések hossza határozza majd meg a visszaesés mértékét. A német gazdaság ugyanakkor különösen érzékeny az ilyen jellegű sokkra a kínálati és a keresleti oldalon egyaránt. A német GDP a S&P-prognózis szerint 2020-ban 1,9 százalékkal csökkenhet, jövőre viszont már 2,6 százalkos többlettel lehet számolni. Franciországtól ebben az évben 1,7 százalékos GDP-csökkenést, 2021-ben viszont Németországban a Standard & Poor's 1,9 százalékos gazdasági visszaesést vár 2020 egészére, jövőre ugyanakkor a német hazai össztermék (GDP) 2,6 százalékos növekedésére számít. Franciaországban az S&P 1,7 százalék körüli visszaesést vár 2020-ban.

Az S&P szerint, ha hat hétig lesznek érvényben a korlátozások az eurózónában, akkor az eurót használó országok összesített GDP-je 2százalékkal mérséklődhet, ha viszont 4 hónapig tartanak a korlátozások, akkor 10 százalékos mínusszal kell számolni.