Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Átfogó stratégiát javasol az unió energiabiztonságának szavatolására és elsősorban orosz földgázszállításoktól való függőségének csökkentésére az a közlemény, amit május 28-án készül közzétenni az EB. Az állam- és kormányfők június végi csúcstalálkozóján megvitatandó energiabiztonsági stratégia - amelynek egyelőre nem végleges tervezete a BruxInfo birtokába jutott - számos ötletet átvesz a lengyel miniszterelnök energia unióra vonatkozó javaslatából, inkább közép- és hosszabb távon fontolóra véve a megvalósításukat.

A 20 oldalas dokumentum a következő 9 hónapra vonatkozó rövid-, 1-5 éves időhorizontot pásztázó közép-, és öt éven túlra tekintő hosszú távú intézkedéseket javasol az energiabiztonsággal összefüggő aggodalmak eloszlatása érdekében.

Jön a terheléses teszt

Eszerint rövid távon az első számú feladat a földgázszállítások esetleges leállításának leginkább kitett, keleti határokon fekvő országok biztonságos energiaellátásának a garantálása. A rövid távú intézkedések ilyenformán arra a hat uniós tagállamra kell, hogy összpontosítsanak, amelyek gázimportjukat száz százalékban egyetlen forrásból (Oroszországból fedezik). Ezek: a három balti állam, Finnország, Szlovákia és Bulgária.

Brüsszel a maradék 22-nek is feladatul szabná, hogy lehetőleg már a nyári hónapokban vesse egy "terheléses teszt" alá energiarendszerét, meggyőződve arról, hogy mennyire lenne felkészülve egy, a téli hónapokban esetlegesen bekövetkező energiaszállítási válságra. A felmérés eredményének tükrében a tagállamoknak növelniük kellene gáztartalékaikat, fejleszteniük kellene vészhelyzetben bevetendő infrastruktúráikat, és nagyon rövidtávon csökkenteniük kellene az energiafogyasztást.

A rövidtávú lépések között szerepel az elérhető gázforrások, közülük is elsősorban a cseppfolyós földgáz (lng) ideiglenes átirányítása oda, ahol az energiatermelés növelésére nincs lehetőség. Lehetőségként felmerül még EU és/vagy regionális szintű kockázatelemzések elvégzése és válságtervek kidolgozása, valamint az EU-ban vagy nemzetközi szinten meglévő biztonsági tartalékok összekapcsolásával egy virtuális közös tartalékkapacitás létrehozása.

Lesz szolidaritási mechanizmus is

Egy-öt éves időhorizonton az EB tető alá hozna egy hivatalos szolidaritási mechanizmust a tagállamok között bajba került társuk megsegítésére (ennek lehet az egyik előfutára regionális szinten a visegrádi négyek között tervezett szoliadaritási mechanizmus).

A stratégia egyik vezérfonala a stratégiailag fontos infrastruktúrák védelme olyan kulcsfontosságú ellátó országok állami tulajdonú cégeitől, jegybankjaitól vagy független alapjaitól, amelyek célja az EU energiapiacára való betörés vagy a diverzifikáció megakadályozása, semmint az európai hálózatokba és infrastruktúrákba történő beruházás. Az uniós jog EU-területén történő alkalmazását megkérdőjelező bizonyos EU-n kívüli cégekkel kapcsolatos tapasztalatok szigorúbb megközelítést és a szabályok uniós és tagállami szinbtjén való szigorúbb betartását tehetik szükségessé - állapítja meg a stratégiai dokumentum.

Emellett párbeszédet indítana az európai iparral és a tagállamokkal a kőolaj-ellátás diverzifikálása és a kőolajfinomító iparban az orosz befolyás visszaszorítása érdekében.

A terv része a trösztellenes és a cégfúziós uniós szabályok szigorú érvényesítése az ellátásbiztonság és annak érdekében, hogy az európai ipar alkupozíciói ne gyengüljenek vertikálisan integrált EU-n kívüli cégek versenyellenes magatartása miatt. A bizottság a belső piaci jogszabályok megsértése miatt indított kötelezettségszegési eljárások felgyorsítását is kilátásba helyezi.

Csökkentenék az orosz atomfüggőséget

Magyar szempontból is érdekes javaslatokat tesz az EB a hasadó anyagok beszerzésével, illetve az orosz függőség csökkentésével kapcsolatban. Megkülönböztetett figyelmet kell szentelni az EU-ban nem uniós technológiával építendő új atomerőmű-beruházásoknak, annak biztosítására, hogy ezeknek az atomerőművi blokkoknak a hasadó anyag ellátása ne kizárólag Oroszországtól függjön. Brüsszel szerint az Euratomnak bármilyen új beruházás jóváhagyásának feltételéül kellene szabnia azt, hogy a hasadó anyag beszerzése ne egyetlen forrásból történjen.