Mire készül Japán?

Nem változtatott monetáris politikáján pénteken a japán központi bank, amelynek vezetése a jelek szerint abban reménykedik, hogy a gazdaság további pénzügyi támogatás nélkül le tudja küzdeni a kínai növekedés lassulásából adódó nehézségeket.
MTI, 2015. október 30. péntek, 07:33
Fotó: Reuters

A 8:1 arányban meghozott döntés alapján marad a 2013 áprilisában meghirdetett eszközvásárlási program, amelynek keretében évi 80 ezer milliárd jent, nagyjából 681 milliárd dollárt költenek pénzügyi eszközök, elsősorban államkötvények vásárlására, és amelytől azt remélik, hogy a közel két évtizedes defláció után elindítja az árak emelkedését a világ harmadik legnagyobb gazdaságában.

A jegybank azonban valószínűleg továbbra is nyomás alatt marad, hogy kiterjessze masszív eszközvásárlási programját, mivel az energiaárak csökkenése, valamint az export és a lakossági fogyasztás gyengesége miatt az infláció továbbra is jóval elmarad a 2 százalékos jegybanki célszámtól. Elemzők arra számítanak, hogy a japán központi bank vezetése további lazító intézkedések elfogadására kényszerül januárban.

A jegybank még pénteken közzéteszi legújabb hosszú távú gazdasági és inflációs előrejelzését, majd Kuroda Haruhiko jegybankelnök sajtótájékoztatót tart.

HOZZÁSZÓLÁSOK