BUX
38955

Mire költene a világ leggazdagabb embere?

Globális járványjelző és - kezelő rendszer kiépítését sürgeti Bill Gates az ebolajárvány tanulságaiból okulva.

MTI, 2015. március 21. szombat, 19:48

A Microsoft-alapító amerikai milliárdos szerint a Nyugat-Afrikában több mint 10 ezer áldozatot követelő ebolajárvány kezelése "globális kudarc" és "ébresztő jelzés" volt.

Gates a The New York Times és a The New England Journal of Medicine hasábjain egy bőséges anyagi és emberi erőforrással ellátott, gyors döntésekre jogosult és képes globális járványjelző és -kezelő rendszer kiépítését szorgalmazta az ENSZ égisze alatt. Ezzel több millió ember életét lehetne megmenteni. Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) ugyan van egy hasonló rendszere (Global Outbreak Alert and Response Network), ám az súlyos emberi erőforrás- és finanszírozási hiánnyal küzd.

Gates szerint az új rendszernek nemcsak természetes, hanem bioterror-támadások által kiváltott járványokat is hatékonyan kellene kezelnie. A Forbes magazin becslése alapján a világ leggazdagabb emberének tartott Bill Gates és felesége által létrehozott Bill & Melinda Gates Alapítvány többek között éppen a betegségek ellen igyekszik fellépni világszerte.