Mire lép az ECB a jövő héten?

Az Európai Központi Bank (ECB) jövő héten várhatóan hat hónappal meghosszabbítja a monetáris lazítási programját - véli a Reuters által pénteken megkérdezett elemzők többsége.
MTI, 2016. december 2. péntek, 15:47
Fotó: Reuters

December 8-án ülésezik az ECB, Mario Draghi jegybankelnök viszont már a héten jelezte, hogy véleménye szerint még növelni kell azokat a lazítási lépéseket, melyek több időt adnak a tagországok reformjaira.

Elemzők szerint egy esetleges lazítás a jövő héten további hatással lehet az euró árfolyamára, főleg mivel a Fed várhatóan kamatot emel egy héttel később, és ezzel tovább erősíti az amerikai dollárt. A dollár továbberősödhet az euróval szemben, többek között az eurót érintő pénzügyi bizonytalanságok miatt, ide értve a december 4-i olasz népszavazást és annak politikai kihatását - vélik az elemzők.

Egy esetleges "nem" szavazat győzelme az euró jövőjét bizonytalanabbá teszi. Franciaország, Németország és Hollandia is választásokat tart jövőre, melyek kimenetele veszélyeztetheti a státusz quót. Az ECB már jelezte, hogy kész olasz állami kötvényvásárlással enyhíteni a népszavazás eredménye által okozott esetleges kamatnövelő hatást.

A Reuters hetven elemzőt kérdezett meg, és a többség véleménye szerint a gazdasági növekedés az idei várható 1,6 százalékról jövőre átlagosan 1,4 százalékra esik az euróövezetben. Ez tovább valószínűsíti a monetáris eszközökre való támaszkodást a fiskális lehetőségek szűkössége miatt. A felméréében 60 elemzőből 52 jósolta a monetáris lazítás hat hónapos folytatását a jövő héten.

HOZZÁSZÓLÁSOK