Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Trump ötnapos diplomáciai mészárlása - címmel összegzi az amerikai elnök elmúlt hetének eredményeit Edward Luce, a Financial Times (FT) USA-val foglalkozó vezető publicistája. Nem tudunk semmit arról, miről beszélt egymással Donald Trump, az USA, illetve Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke kétórás négyszemközti találkozójukon, de a nyilvános elismerés, amivel a volt ingatlanmágnás illette a volt KGB-ügynököt, éppen eléggé megdöbbentő.

Az USA elnöke, aki sajtótájékoztatójukon összes elődjénél alázatosabban viselkedett orosz kollégájával szemben, úgy fejezte be a csúcstalálkozót ahogy kezdte: a belpolitikai hatására figyelve. Teljes boszorkányüldözés - kiáltotta vissza, ahogy elhagyták a helyszínt a 2016-os amerikai elnökválasztás orosz befolyásolásával kapcsolatos vizsgálatokat minősítve.

Mellébeszélés

Amikor arról kérdezték, hogy felelőssé tehető-e az orosz vezetés a két ország megromlott kapcsolataiért, mellébeszélt. Azt mondta, hogy Robert Mueller különleges ügyész vizsgálata a szavazás orosz befolyásolásával kapcsolatban katasztrófa az USA szempontjából.

Egy szót sem szólt a Krím félsziget orosz annektálásáról, a Nagy-Britanniában élő orosz ügynökök megmérgezéséről egy másik állam területén vagy arról, hogy saját hírszerzési főnöke hasonlította az orosz kibertámadásokat egy a 2001. szeptemberi New York-i terrortámadáshoz hasonló akció előkészítéséhez - emlékeztet az FT publicistája.

Michael Hayden, a CIA korábbi igazgatója egy hasonlattal érzékeltette, milyen hatást válthatott ki a szakértők körében az elnök szereplése. Szerinte az FBI, a CIA és a washingtoni külügyminisztérium irodáiban olyan lehetett a hangulat, mint a focivébé angol-horvát meccse alatt egy londoni pubban, amikor a horvátok berúgták az angolokat kiejtő gólt.

Árulás

Mások nem ilyen udvariasak. John Breannan, egy másik volt CIA-igazgató azt twittelte Trump preformansza után, hogy azt teljesen hazaáruló viselkedésnek látta. Bár az elnök alkotmányos felelősségre vonásának (impeachment) az esélye az orosz kapcsolat vagy az igazságszolgáltatás befolyásolásának kísérlete miatt kicsi, enélkül is sikerült egzisztenciális válságba döntenie a Nyugatot - váli az FT szakírója.

Egy héten belül azzal vádolta Angela Merkel német kancellárt, hogy országa az gázszállítási szerződések miatt az oroszok túszává válik, keresztbe tett Theresa May brit miniszterelnöknek, megjegyezve, hogy brexitstratégiája rossz és egyik frissen lemondott minisztere kiváló vezető. Európát az USA ellenfelének minősítette. Csak Oroszország autokrata vezetőjét nem osztotta ki. Egy szót sem vesztegetett arra, hogy bírálja.

A végeredmény: a NATO-ban teljes a zűrzavar, miközben az USA-orosz kapcsolatokat új életre keltek. Pont ez az, amit Putyin el akart érni. Hogy mi jöhet, abban még belegondolni is nehéz.

Mit tesz a NATO?

A legfontosabb kérdés, hogy mindez milyen következményekkel jár a NATO felkészültségével kapcsolatban. A katonai szervezet alapelve, hogy bármely tagja ellen indul támadás, az összes többi elleni agresszióként kezei.

Itt vetődik fel újra a kérdés: miről beszélt Trump és Putyin négyszemközt? Melyikük, mit ígérhetett esetleg a másiknak. Milyen odszokkal lehetne fogadni arra, hogy Trump segítséget nyújtana a balti államoknak, ha Putyin hibrid háborút kezdene velük szemben? Azaz kibertámadásokat intézve destabilizálná belpolitikai viszonyaikat, hogy aztán támogatást adjon belső, oroszbarát, szeparatista erőknek.

Ugyanez a kérdés felvethető Németország és Nagy-Britannia esetében, amelyek demokráciáját orosz kibertámadások veszélyeztetik. Trump úgy fejezte be egyhetes európai körútját, hogy a NATO-tagállamok kénytelenek arról lamentálni, vajon megvan-e még transzatlanti partnerük.

Érdekes ötlet

Az amerikai választás orosz befolyásolásával kapcsolatos kérdésekre felelve az elnök belső válságról beszélt, amelyért Mueller csapatától kezdve az ellenzéki Demokrata Párton át a sajtóig mindenki felelőssé tett. Eközben Putyin elnöktől erős megerősítőst kapott arról, hogy nem történt ilyen. Sőt kollégája felvetett egy "nagyon érdekes ötletet", nevezetesen, hogy az orosz kormány bekapcsolódna az ezzel kapcsolatos vizsgálatban.

Nehéz nem észrevenni az iróniát Putyin javaslatában. És ugyanilyen nehéz nem észrevenni, hogy az amerikai elnök saját országa hírszerzését ostorozta, miközben ott ült mellette az USA legfőbb geopolitikai ellenfele. A nyugati szövetségi rendszer jövője immáron erősen kérdéses - összegzi mondandóját Luce. Trump elnök gondoskodott erről.

A fotó forrása: Alekszei Nikolsky/EPA