Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke lényegében olyan évértékelő beszédet tartott, amely egy a pozíciójában lévő európai vezetőtől elvárható - kezdi elemzését a CNBC. Az EU összetartására szólította fel politikustársait és az itt élő embereket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy mindenütt erősödőben van a populizmus, amely európai integrációt akarja megtenni a nemzetállamok bajainak bűnbakjává, továbbá amellett érvelt, hogy az - egyelőre még 28 tagú - unió szétesése sértené az itt élők érdekeit és rontaná a kontinens működésének hatékonyságát.

Vannak még hibák

Az is elvárható volt tőle, hogy felhívja a figyelmet a bajokra. Még soha nem tapasztaltam azt, hogy ilyen kevés közös nevező lett volna az uniós tagállamok között, hogy ilyen kevés területet találtak volna, az együttműködésre - fogalmazott.

Sok vezető csak saját országa gondjairól beszél, a kormányokat meggyengítik a populista erők és lebénítja őket a választási vereségtől való félelem. Juncker szólt a magasan beragadt munkanélküliség okozta veszélyről is.

Nem értenek egyet

Ugyanakkor ahelyett, hogy reflektált volna az EU-val szembeni tömeges elégedetlenségre, amely a Brexit-népszavazásban megnyilvánult, azt a stratégiát választotta, hogy nem tért ki az euroszkeptikus politikusok és politikai erők megjelenésére. Ehelyett több egységre és szolidaritásra szólította fel a tagállamokat.

A brit kiválást sajnálatosnak minősítette, hozzátéve, hogy az EU ettől még nem került veszélybe. És ez volt a beszédének az a része, amellyel nem mindenki ért egyet. Számos szakértő és politikus úgy véli, hogy Juncker lebecsüli azt a lehetőséget, hogy több uniós ország is követheti Nagy-Britannia példáját.

Régi recept

Erre utal Nigel Farage, a brit függetlenségi párt korábbi vezetője, a Brexit egyik atyja, aki jelenleg is tagja az Európai Parlamentnek. Juncker beszédére reagálva kijelentette, úgy tűnik, az EU vezetői nem vonták le a tanulságot a brit kilépésből, továbbra is csak a bajokra még több Európát ajánló régi receptet ismételgetik.

Az elvakult euroszkeptikus Farage-tól nem is lehetett mást várni, ám az EU-val szimpatizáló szakértők és is úgy vélik, hogy a bizottsági elnök túlságosan elbizakodottan kezeli azt EU-val szembeni társadalmi elégedetlenséget. Robin Bew, az EIU kutatóintézet vezető elemzője úgy gondolja, hogy bizony nagy az esélye annak, hogy az EU tovább zsugorodik.

Mi a logikája?

Példaként említette Görögországot, amely katasztrofális pénzügyi helyzetéből elvileg csak a kilépéssel találhatna kiutat (persze minden azon múlik, hogy a többi eurótagállam, amely hitelezi, mit gondol erről - a szerk.). A lényeg azonban az, hogy számos európai kormány elkezdett kérdéseket feltenni országa és az EU viszonyával kapcsolatban.

Ennek eredményeként előállhat az a helyzet, hogy sok olyan országot látunk majd, amely úgy gondolja, hogy Európának meg kell változnia ahhoz, hogy teljesítse a vele szemben támasztott igényeit. Ez komoly feszültségekkel terhelheti meg az EU-t.

Mi lesz itt?

Pawel Swidlicki EU-szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy Junckernek semmi érdemi mondanivalója nem volt az EU és Nagy-Britannia jövőbeni viszonyáról. Csak azt ismételte el, hogy a britek nem mazsolázhatnak, azaz ha akarják az egységes piacot, akkor vállalniuk kell a munkaerő szabad áramlásának biztosítását is.

Az is kétségtelen viszont, hogy az új EU-brit kapcsolatról nem az Európai Bizottság és annak elnöke, hanem az uniós tagállamok vezetői döntenek majd.