A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete által a német exportőr vállalatok körében az üzleti kilátásokról végzett felmérés megállapítása szerint a várakozásokat számszerűsítő mutató augusztusban 2,4 ponttal, 18,3 pontra csökkent a júliusi 20,7 pontról.

A mutató júliusban elért értéke 2011 februárja óta a legkedvezőbb adat volt, az augusztusi adat is nagyon jónak számít - emelte ki Clemens Fuest, az ifo vezető elemzője az eredményhez fűzött kommentárban.

A német exportőrök elsősorban az Európai Unióban megindult gazdasági növekedésből profitálnak - állapítja meg az ifo tanulmánya.

A vállalatok szinte minden gazdasági ágazatban az export emelkedésére számítanak. A legbizakodóbb kilátásokat az élelmiszeripari, különösen az italgyártó-vállalatok és a ruházati cikkeket gyártó cégek fogalmazták meg. A gépgyártó cégek exportkilátásai 2010 októbere óta nem voltak olyan kedvezőek, mint idén augusztusban.

Exportnövekedési kilátásaik romlásáról számoltak be viszont az autóipari és a gyógyszeripari ágazatokban tevékenykedő vállalatok.

AZ ifo mintegy 2700 cég megkérdezésével, havonta végzi a német exportőr vállalatok üzleti várakozásait összegző felmérését.