Az informátor ugyanakkor úgy vélekedett, hogy Macron és Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői versailles-i találkozóján konkrét gazdasági projektek megvitatása nem kerül majd terítékre. "Nem titok, hogy az Élysée-palotából több éven át olyan jelzéseket adtak le, amelyek azt üzenték, hogy a francia üzleti világnak nem kellene együttműködnie Oroszországgal. Abban bízunk, hogy megszűnnek az effajta jelzések, és az üzleti világ a saját programja szerint működik majd, és senki sem gyakorol majd rá ideológiai nyomást" - idézte az MTI, a hírügynökség forrását.

Az Interfaxnak névtelenül nyilatkozó illetékes "konkrét, gyakorlatias emberként" jellemezte Macront, aki képes pragmatikus párbeszédet folytatni Moszkvával.
Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó pénteken kijelentette, hogy Moszkva elégedetlen politikai, kereskedelmi és gazdasági kapcsolatainak állapotával. Kifogásolta, hogy a miniszterelnöki szintű kétoldalú kormányközi bizottság, az interparlamentáris bizottság és a biztonsági együttműködési tanács tevékenysége szünetel.

Kivételnek nevezte a kétoldalú gazdasági, pénzügyi, ipari és kereskedelemi ügyek tanácsát, amelynek francia társelnöke tavaly augusztusig, még gazdasági miniszterként Macron volt. Usakov kifejezte reményét, hogy Párizs hamarosan kijelöli az új kabinetből az új társelnököt, Makszim Orsekin gazdaságfejlesztési miniszter partnerét.
Usakov szerint a kétoldalú kereskedelem állapota nem kielégítő, mert annak értéke három év alatt csaknem a felére, 22 milliárd dollárról 13 milliárdra esett vissza. Elmondta, hogy a június elején megtartandó Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumra 180 francia résztvevőt várnak. A fórum keretében a tervek szerint a két ország vezető üzletemberei külön üzleti párbeszédet folytatnak majd.

A "birodalmi" politikát nem tolerálja

Az orosz média egyébként megkülönböztetett figyelmet fordított a francia elnök egyik hétvégi nyilatkozatára, amelyben kijelentette, hogy "szigorú" párbeszédet fog folytatni Oroszországgal. Macron rámutatott, hogy egy sor nemzetközi kérdésben, egyebek között Szíria ügyében szükséges tárgyalni Moszkvával, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Ukrajna témájában semmilyen engedményre nem hajlandó.

Macron Versailles-ban Nagy Péter orosz cár 1717-es franciaországi látogatásának és a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 300. évfordulóján megrendezendő kiállítás megnyitása alkalmából fogadja majd Putyint. A tárlatot a Nagy-Trianon palotában készítik elő a szentpétervári Ermitázs közreműködésével. A két vezető először találkozik majd egymással. Az orosz elnöki hivatal szerint a két elnök a kétoldalú kapcsolatok mellett az ukrajnai és a szíriai válság rendezéséről, valamint a terrorellenes küzdelemről tárgyal.

Putyin tavaly októberben elhalasztotta párizsi látogatását, miután Francois Hollande akkori francia elnök röviddel a tervezett vizit előtt kijelentette, hogy Oroszországot háborús bűnökért felelősségre lehetne vonni Aleppó bombázása miatt. Egyúttal kilátásba helyezte annak lehetőségét, hogy nem fogadja az orosz vezetőt. Putyin a párizsi orosz kulturális és vallási központ felavatásán vett volna részt.

Macron a hónap elején, a francia elnökválasztás második fordulójában a szavazatok 66,1 százalékával győzte le Marine Le Pent, a Nemzeti Front vezetőjét, akit Putyin előzőleg március 24-én a Kremlben fogadott. A kampány során a későbbi győztes választási csapata hackertámadással vádolta meg Moszkvát.