BUX
38950

Mit tervez a svájci jegybank?

Nincsenek deflációs kockázatok a svájci gazdaságban, és bár az importőröknek kedvező az erős frank, több szektornak nagy terhet jelent - fogalmazott az ország jegybankjának elnöke.

NAPI, portfolio.hu, 2011. január 21. péntek, 10:51

A globális gazdasági fellendüléssel nagyrészt eltűnt a svájci gazdaságot fenyegető deflációs kockázat - jelentette ki egy csütörtök esti lausanne-i gazdasági rendezvényen az ország jegybankjának (SNB) elnöke. 

Hildebrand aláhúzta: a pár hónapig tartó árcsökkenés nem jelent deflációt, hiszen az definíció szerint olyan tartós lejtmenet volna, amelyet a kereslet visszaesése okoz.

A svájci gazdaság továbbra is erőteljes, dacára annak, hogy a rendkívül erős frank több szektor számára komoly terhet jelent - mondta az ország jegybankjának elnöke, Philipp Hildebrand a Reuters beszámolója szerint. Hozzátette: az importőrök jól jártak a frankerősödéssel.

Philipp Hildebrand ezzel nem küldött egyértelmű üzenetet a piacok számára abban a tekintetben, hogy vajon várható-e intervenció a jegybanktól a frank gyengítése érdekében. Az viszont biztos, hogy tavaly rendkívül sokba került a frank erősödése és az azt fékezni hivatott intervenció az SNB számára.Egy hete az erős frank miatt a különböző szervezetek egyeztetést tartottak a kormánnyal, ahol arra jutottak, hogy csak a jegybank léphet, ha szükség van rá.

Hildebrand szerint az eurózóna adósságválsága erősítette a frankot, a jegybank ezért prognosztizált jelentős lassulást. Elmondta: az eurózóna stabilitása abszolút kulcsfontosságú a svájci frank és a svájci gazdaság szempontjából. A jegybankelnök aláhúzta: bízik abban, hogy az EU úrrá lesz a kihívásokon.

A frank részben Hildebrand szavai, részben pedig az egyébként is enyhülő eurózóna adósságválság miatt tegnap tovább gyengült az euróval szemben és a jegyzések már az 1,30-as szint fölé emelkedtek, ami bő egyhavi frankmélypontot jelent. A javuló hangulatban ugyanis a menedékdevizának számító frank iránti kereslet gyengül. A svájci frank tavaly 15 százalékot erősödött az euróval szemben és év végére történelmi csúcsára emelkedett, a svájci GDP azonban a jegybank előrejelzései szerint mintegy 2,5 százalékkal bővült. Idén a jegybank továbbra is bővüléssel számol (főként a német gazdaság húzóhatása miatt), de annak üteme 1,5 százalék körülre lassulhat. 

A ZEW svájci konjunktúrajelentése szerint bár a befektetők jónak ítélik a gazdaság helyzetét, mind nagyobb többség számít lassulásra.

Jean-Pierre Danthine, a svájci jegybank monetáris tanácsának egyik tagja csütörtökön azt emelte ki, hogy a frank utóbbi időszakban tapasztalt erősödése önmagában is szigorította a monetáris kondíciókat, kvázi egyelőre nincs szükség tényleges kamatemelésre. Korábban, tavaly ősszel a piaci szereplők egy része már azzal számolt, hogy a svájci jegybank már idén tavasszal végrehajtja az első kamatemelést.

Bár az SNB nemrégiben jelezte, hogy középtávon kamatemelésre lehet szükség, a piacok immár szinte egyöntetűen arra számítanak, hogy legalább ez év közepéig marad az extraalacsony kamatszint, hiszen a magasabb alapráta tovább erősíthetné a frankot.