A svájci kormány hétfőn fogadott el egy egymilliárd dollár értékű tervet a veszélyessé vált világháborús lőszerkészlet ártalmatlanítására, amelynek már csak az előkészítése is egy évtizedet vesz igénybe, így Mitholz evakuálása is várhatóan legkorábban csak 2030-ban kezdődhet meg.

A Berni-Alpokban fekvő hatalmas földalatti lőszerraktárat a második világháború alatt hozták létre arra az esetre, ha Svájcot semleges státusza ellenére katonai támadás érné.

A felhalmozott, akkor még 7000 tonnányi lőszer egy része 1947. december 19-én felrobbant: hatalmas törmelékeső zúdult a környező lakóépületekre, többen meghaltak. Megsemmisült a városközpont és a vonatállomás is. Mitholzot hamar újjáépítették, ám a hegyekbe vájt maradék 3500 tonna lőszer ma is ott van.

A svájci kormány szerint a közelmúltban végzett állapotfelmérés nagyobb kockázatot tárt fel, mint amekkorát az 1949-es és az 1986-os vizsgálat állapított meg.

A vezetés most arra utasította a védelmi minisztériumot, hogy 2022 őszére dolgozzon ki tervet a kitelepítésben érintett csaknem 170 ember kitelepítésére és kártalanítására. A fegyvermentesítés megvalósítására nagyjából mintegy 300 milliárd forintnak megfelelő összeget irányoztak elő - írta a portál.