Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon megváltozik a központi bankok szerepe a következő évtizedekben, ez egyben azt is jelenti, hogy a jegybankok gazdasági szerepe és mozgástere megnő, és mindezeket a folyamatokat csak felerősíti a koronavírus hatása a világgazdaságban - állították több megközelítésben a Magyar Nemzeti Bank idei Lámfalussy Lectures konferenciájának felszólalói.

Virág Barnabás a jegybank alelnöke előadásában három fő irányt említett, ami meghatározza a nemzetközi szinten a jegybankok működését:

  • A jövőben bizonyosan sokkal szorosabban összefonódik a jegybanki és a költségvetési politika, a Magyar Nemzeti Bank járvány ellen hozott intézkedései is azt mutatják, hogy a leghatékonyabb szakpolitika összeállításához a kormányok és a jegybankok működése soha nem látott szinten összeolvad.
  • A központi bankok a válságkezelésben felduzzadt mérlege tartósan megmard. A különböző jegybanki eszközvásárlási programoknak kimagasló szerepe van a gazdasági válság kezelésében. Ezek a programok nyugaton a költségvetési stabilitás megóvásában játszottak fontos szerepet, míg keleten elsősorban a válság kezeléséhez kellettek. Az MNB 2013. óta arra törekedett, hogy átalakítsa a piacot anélkül, hogy saját mérlegére vett volna jelentős mennyiségű pénzpiaci eszközt, ez biztosította, hogy most kellő rugalmassággal és mozgástérrel tudott reagálni a Covid-19 által okozott válságra.
  • A jegybankoknak tartós szerepe lesz az állampapírpiacokon. Ennek célja nem az, hogy a jegybank kifoltozza a költségvetési hézagokat, sokkal inkább, hogy biztosítsa a pénzpiacok zökkenőmentes működését, egyben ezen a csatornán keresztül is kontrollálni tudja a hosszútávú hozamokat, ezzel is eleget téve az árstabilitás biztosítását előíró mandátumának.

A konferencia keretében Popovics díjat kapott Fábián Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója.

A Lámfalussy díjat idén Boris Vujcic, a Hrvatska Narodna Banka, Horvátosztag központi bankjának elnöke elnöke kapta munkásságáért, aminek eredményeként Horvátország hamarosan bevezetheti az eurót, illetve azért, mert elősegítette országa csatlakozását az Európai Unióhoz.